Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (11)

2 april 2024

Belgisch chirurg Albin Lambotte (1866-1955) geldt, samen met drie andere chirurgen, als pionier op het gebied van een operatieve behandelmethode van been- en botbreuken in de ongevallenchirurgie. Met de röntgenfoto stelt de arts vast of er sprake is van een botbreuk (ook wel fractuur genoemd) of een botkneuzing en kijkt naar de ernst ervan. Op de postzegel uit België is deze chirurg afgebeeld naast het resultaat van een röntgenopname.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (11)

Pioniers in de radioactiviteit

Na het afronden van zijn studie Geneeskunde aan de Universiteit Brussel ging hij werken in het ziekenhuis in Schaarbeek. In 1900 werd hij chefarts in het Stuyvenberg ziekenhuis in Antwerpen en begon in 1902 in een eigen werkplaats implantaten voor de operatieve behandeling van botbreuken te ontwikkelen.

Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (11) - 2 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (11) - 3 Filatelistische aandacht voor: Wilhelm Conrad Röntgen (11) - 4

Van elke operatie verzamelde hij röntgenfoto’s en andere functionele foto’s, aantekeningen en gegevens en ontstond daardoor een buitengewoon rijk medisch archief en veel studiemateriaal voor studenten en docenten. In 2020 was er extra aandacht voor de 65e overlijdensdag van Albin Lambotte. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen