Holografie voor de nieuwe generatie (2)

5 april 2024

Na de uitvinding van de holografie door Dennis Gabor in 1947/48 en de ontwikkelingen van verdere praktische verbeteringen in zowel de USA als in Rusland in de zestiger jaren, kwamen er steeds meer toepassingen. Onderzoekers Emmett Leith en Juris Upatnieks in de USA en Yuri Denisyuk in Rusland werkten continu aan verbeteringen van optische apparatuur, lichtgevoelige materialen en methoden van opname en weergave van hologrammen.

Holografie voor de nieuwe generatie (2)

Holography for the new Millennium

De auteurs geven in het studieboek een beeld van de ontwikkelingen in vijf samenhangende groepen, als Inleiding, Display Holografie, Specialistische methoden, Praktische toepassingen en Het natuurkundige principe. Onderzoeker Emmett Leith geeft in een inleidiung een beschouwing over de ontwikkelingen en de te verwachten toekomstige mogelijkheden voor het toepassen van holografie.

Vanuit zijn specifieke deskundigheid beschrijft Hans I. Bjelkhagen het ontstaan van de kleurenholografie, het productieproces van deze hologrammen en de reeks van bijzondere kenmerken van de kleuren holografie. De ontwikkeling van de kleurenholografie op basis van het realiseren van echte meerkleuren 3D beelden is in volle gang en zal zeker leiden tot groot formaat veelkleuren hologrammen. (Wordt vervolgd).

ISBN 0-387-95334-5, “Holography for the new Millennium”, Jacques Ludman, H. John Caulfield en Juanita Riccobono, Springer-Verlag, 2002, 319 pagina’s.