Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (2)

22 mei 2017

Voor het beveiligen tegen namaak van betaalkaarten kozen de organisaties van MasterCard en Visa voor het op grote schaal toepassen van de gedrukte versie van hologrammen met 3D-beelden. De eerste betaalkaarten waren in het jaar 1983 beschikbaar voor praktisch gebruik. In 1984 presenteerde tijdschrift National Geographic het eerste en toen één van de grootste drukhologrammen op de cover in een oplage van 11 miljoen exemplaren.

Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (2)

70 jaar holografische toepassingen

In 1987 verschenen de eerste uitgaven van de Engelse nieuwsbrief Holography News en de Nederlandse nieuwsbrief Optische Fenomenen. Het eerste officiële bankbiljet beveiligd met een hologram verscheen in Oostenrijk op het 5000 Schilling bankbiljet. In dat jaar bracht de Oostenrijkse Post de eerste postzegel uit met een hologram. Het werd een blokje met 8 zegels. In 1991 werd de digitale holografie gepresenteerd.

Op het gebied van het beveiligen van paspoorten waren al eerder bepaalde vormen van holografie toegepast. Maar in 1992 werd een transparante holografische folie over de persoonsgegevens gedrukt.
Hologrammen worden gebruikt voor het beveiligen van zogenoemde belastings- en sluitzegels en voor het beveiligen van inreisdocumenten als visa. In 1995 werden deze toepassingen zichtbaar. In 1997 worden diverse holografische systemen en technieken met succes toegepast in de geneeskunde.

Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (2) - 2 Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (2) - 3 Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (2) - 4
Afb. 5 Oostenrijk 1988 (Mi 1936).Afb. 6 Oostenrijk 5000 Schilling 1988 met een beveiligingshologram.Afb. 7 en 8 Uitgaven 300 en 350 van de nieuwsbrief Optische Fenomenen.

In het jaar 2001 bedraagt de wereldwijde omzet in holografie en de bijbehorende producten bijna 1 biljoen €. Door de invoering van de eurobankbiljetten in 2002 moesten er in korte tijd ruim 15 biljoen hologrammen en holografische strookjes geproduceerd worden. In 2010 is het Japanse natuurkundigen gelukt om materialen voor het realiseren van kleurhologrammen te ontwikkelen, waarvan de kleuren stabiel blijven ondanks een andere kijkhoek. In 2016 werden spectaculaire ontdekkingen gedaan in de productie en de toepassingsmogelijkheden van de zogenoemde neutronenholografie met een oplossingsvermogen op atomair niveau.

Ook in 2017 zullen weer nieuwe ontdekkingen en innovatieve toepassingen gepresenteerd worden. De holografie als een driedimensionale beeldtechniek zal steeds zichtbaar blijven in vele bekende science centers. Het wonder van een 3D beeld in een platvlak blijft elke bezoeker boeien en verbazen. Meerdere vak- en productiegebieden maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden van holografie.


Gerelateerde artikelen