Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (1)

21 mei 2017

De Hongaars-Engelse wetenschapper en uitvinder Dennis Gabor ontwikkelde een theorie voor holografie terwijl hij bezig was met zijn onderzoek naar de resolutie van een elektronenmicroscoop in 1947. Hij legde de basis voor de hologrammen. We moesten echter nog tot 1960 wachten voordat er een perfecte laserlichtbron beschikbaar kwam voor het realiseren van hologrammen met scherpe voorstellingen in driedimensionale uitstraling. Technici, wetenschappers en onderzoekers in zowel Rusland als in de Verenigde Staten ontwikkelden laserlichtbronnen, waarvan het coherente licht de ideale lichtstraling voor een hologramproductie bleek te zijn. De eerste commercieel bruikbare robijnlaser werd ontwikkeld door Theodore Maiman.

Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (1)

70 jaar holografische toepassingen

In 1962 experimenteerden Emmett Leith en Juris Upatnieks met de door Gabor beschreven methode voor een productie van het eerste lasertransmissiehologram. Het 3D-beeld in dit type hologram kon alleen bekeken worden met laserlicht. In hetzelfde jaar combineerde Yuri Denisyuk holografie met fotografie voor het maken van een witlicht reflectiehologram. De afbeelding in dit type hologram kon met een gewone heldere lichtbron bekeken worden. In het jaar 1967 werd het eerste hologram van een poserend persoon gemaakt door Larry Siebert en maakte daarbij de weg vrij voor holografische portretten met gebruik van de pulslaser.

Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (1) - 2 Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (1) - 3 Holografische toepassingen ontstonden 70 jaar geleden (1) - 4
Afb. 1 Nobelprijswinnaar (1971) Dennis Gabor.Afb. 2 en 3 Lasers & Applications mei 1985 en New Scientist 4 februari 1988.Afb. 4 National Geographic magazine maart 1984.

In 1968 was het Steve Benton die het witlicht transmissie hologram uitvond. De afbeelding in het hologram kan men met het gewone licht bewonderen. Een mooi regenboog effect in het hologram is tevens goed zichtbaar. Voor het realiseren van de hologrammen waren in die tijd laserlichtgevoelige lagen beschikbaar op film- en glasdragers. Na holografische opname van de afbeelding en de benodigde chemische bewerkingen ontstonden de glas- en filmhologrammen. In 1971 werd de uitvinder van holografie Dennis Gabor voor zijn baanbrekende inspanning beloond met de Nobelprijs voor de Natuurkunde.

Het integraal hologram werd in 1972 ontwikkeld door eveneens een pionier in de holografie Lloyd Cross. Hij combineerde de techniek van opname van een witlicht transmissie hologram met de beelden uit een bewegende film om een bewegend 3dimensionaal beeld te creëren Victor Komar presenteerde in 1976 zijn model van een apparaat voor het projecteren van een holografische film. De beelden werden vastgelegd met een holografische camera. In 1980 werd de innovatieve technologie van het Kinegram ontwikkeld. Dit type 2D/3D hologram wordt in het algemeen met een speciale druktechniek gedrukt op het te beveiligen product of document.


Gerelateerde artikelen