Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (2)

23 december 2019

Omdat er speciale vereisten (hoge stabiliteit, coherente straling, duisternis, ...) zijn gekoppeld aan het opnemen van hologrammen, is het begrijpelijk dat de holografische experimenten alleen kunnen worden uitgevoerd met zeer dure optische en optomechanische componenten en laserbronnen. Is het echter mogelijk om bruikbare hologrammen te realiseren tegen geringe kosten en met relatief weinig moeite? Ja!, dat is inmiddels mogelijk.

Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (2)

Hologramme zum Selbermachen

Met hulp van de inhoud van het boek ‘Hologramme zum Selbermachen’ is het inderdaad mogelijk om individueel of met een groep op simpele informatieve wijze aan de slag te gaan met de aangegeven materialen, constructies en instructies. Het rijk geïllustreerde boek start met een uitgebreide gebruiksaanwijzing en uitleg over de opzet van dit leer- en experimenteerboek. Het boek maakt deel uit van de serie boeken voor het experimenteren en leren met actuele thema’s uit de fotonica-industrie. Het ‘zelf doen’ staat in alle publicaties centraal.

De belangrijkste materialen voor de bouwconstructies zijn van onderdelen uit LEGO ontworpen en gefabriceerd. De instructies zijn stap-voor-stap in een veelheid aan illustraties en bijbehorende teksten weergegeven. De samenstellers van het boek noemen elke nieuwe stap een ‘laser-hack’ en het boek bevat er 33. In een veelheid aan speciale kaders wordt informatie aangeboden over bijbehorende natuurkundige bijzonderheden en volgen er aanwijzingen over details betreffende de behandelde ‘laser-hack’.

Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (2) - 2 Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (2) - 3 Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (2) - 4

In de inleiding geeft initiatiefnemer Felix Lager aan dat het mogelijk moet zijn om het geheel voor een bedrag van rond € 250 uit te voeren. Voor een compleetheid van het geheel is een website beschikbaar met informatie over bestellingen, opbouw van de set, instellingen en veel tips voor een succesvol verloop van de experimenten met de zeer waardevolle uitgave voor optica-studies.

ISBN 978-3-946496-13-7, “Hologramme zum Selbermachen”, Felix Lager, Stefan Klompmaker, Björn Bourdon en Mirco Imlau, Bombini Verlag, 2019, 149 pagina’s.