Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (1)

23 december 2019

Holografie is een driedimensionale beeld- en registratietechniek, waarvan de eerste beeldverschijnselen in 1947 werden voorgesteld door de Hongaars/Brits ingenieur Dennis Gabor (1900-1979). Hij beschreef de methode van opname en reconstructie van een object in drie dimensies. Van oorsprong deed Gabor een onderzoek naar de verbetering van het oplossend vermogen van elektronenmicroscopen.

Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (1)

Hologramme zum Selbermachen

Bij het beoordelen van de opname op het door het licht uit de kwikzilverdamplamp belichte lichtgevoelige filmmateriaal deed zich het verschijnsel voor van een drie dimensionaal beeld. Het begrip hologram was geboren. Pas met de komst van het laserlicht vanaf 1960 kwam er een productie van commerciële hologrammen op gang. In eerste instantie voor toepassingen in de maakindustrie en in industrieelgebruik en later voor een reeks van commerciële toepassingen en voor een groter publiek werden hologrammen vervaardigd.

Momenteel valt de toepassing van holografische materialen en hologrammen niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving en in het dagelijks leven. Holografische processen en systemen en hologrammen vinden toepassingen in wetenschap en onderzoek, economie en techniek, kunst en cultuur en in de geneeskunde. Hologrammen fascineren steeds meer mensen elke dag over de hele wereld, maar slechts weinigen kunnen uitleggen hoe ze werken of hoe ze worden vastgelegd op de beelddrager.

Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (1) - 2 Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (1) - 3 Hologrammen maken door toepassen van bouwsysteem (1) - 4
Postzegels zijn voorzien van hologrammen om ze extra aantrekkelijk te maken voor verzamelaars.

Het bijzondere hieraan is dat driedimensionale voorwerpen en objecten kunnen worden gereconstrueerd op tweedimensionale filmmateriaal. Naast de zogenaamde beeldhologrammen is er een breed scala aan toepassingen in wetenschap en technologie. Deze omvatten bijvoorbeeld hologrammen als beveiligingsfuncties op bankbiljetten en -kaartjes, paspoorten, holografische gegevensopslag, golflengtefilters in optische gegevensoverdracht of in de holografische head-up displays. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-946496-13-7, “Hologramme zum Selbermachen”, Felix Lager, Stefan Klompmaker, Björn Bourdon en Mirco Imlau, Bombini Verlag, 2019, 149 pagina’s.