Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9b)

17 december 2019

Het concept van Fenomena was bedoeld als een ontdekkingstocht voor jongeren en volwassenen door de wereld van de natuurverschijnselen met aandacht voor de fysiologische en psychologische achtergronden in het “functioneren” van de mens. Spelenderwijs konden bezoekers een groot aantal natuurwetten ontdekken en de resultaten van hun experimenten op directe wijze ervaren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9b)

Fenomena Rotterdam 1985

Het concept voor de installaties van Fenomena is ontwikkeld in Zwitserland en de meest in het oog lopende bouwconstructie van dit concept is een 22 meter hoog kasteel met drie verdiepingen. Het unieke kasteel is bijna geheel gebouwd met bamboe en werd ter plaatse opgebouwd. Het bamboekasteel is geconstrueerd door Chinese vaklieden door het verwerken van dunne en dikke stengels, die bovendien bijeengehouden zijn door windsels van buigzame bamboeschillen.

In het kasteel bevonden zich verschillende activiteiten in de vorm van een spiegellabyrint en glijbanen. Bijzonder opvallend was de aandacht voor ons milieu door de aanwezigheid van vele windmolens op de toren van het bamboekasteel, waaronder de zogeheten Savoniusrotoren. Ze bestaan uit een tweetal rechtop staande cylinderdelen, die elkaar voor de helft overlappen.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9b) - 2
Een deel van de flyer van Phänomena in Zürich.

Ongeacht de windrichting ontstaat er een draaiing van de rotor met grote snelheid en wordt er “groene” stroom opgewekt. In Het Park ontstonden diverse paviljoens in de vorm van tijdelijk opgestelde kleine en grote tenten, terrassen, een brug, een zwaartekrachtlift, een dierenhoek met een kruidentuin en werd gebruik gemaakt van aanwezige veelal historische gebouwen, als restaurant, postkantoor, informatiecentrum en voor algemene voorzieningen. (Wordt vervolgd).