Bauhaus Museum Dessau brengt bestandscatalogus

3 december 2019

De opening van de splinternieuwe locatie voor het Bauhaus Museum Dessau heeft ook een verrassend mooi en omvangrijk kunstboek met beschrijvingen en afbeeldingen van de kolossale kunstcollectie opgeleverd. Het boek “Bauhaus Dessau: Die Sammlung” bespreekt de unieke collectie onder andere aan de hand van werken van Anni en Josef Albers, Marianne Brandt, Marcel Breuer, Wassily Kandinsky, Paul Klee, Gunta Stölzl, alsmede werken van vele andere kunstenaars, architecten en ontwerpers met een relatie tot het Instituut Bauhaus.

Bauhaus Museum Dessau brengt bestandscatalogus

Bauhaus Dessau: Die Sammlung

Bovendien biedt het boek een uiterst interessante beschrijving over spannende en fascinerende gebeurtenissen en feiten uit de “korte” geschiedenis van het wereldberoemde instituut dat werd opgericht op 1 april 1919. Het boek maakt in het jubileumjaar, ter gelegenheid van 100 jaar Bauhaus, deel uit van een feestelijk en nationaal programma, dat inmiddels ook een internationale uitstraling heeft gekregen. In het relatief korte bestaan van het Instituut Bauhaus, slechts tot 11 april 1933, heeft het Bauhaus zich kunnen ontwikkelen tot één van de invloedrijkste opleidingsinstituten van Duitsland voor het beroepsonderwijs in kunst, ontwerp en architectuur.

De geschiedenis van Bauhaus is nauw verbonden aan de geschiedenis van de Weimar Republiek, dat ook door het toenmalige regiem in 1933 werd opgeheven. In het kunstboek is de 2e grootste Bauhauscollectie van de wereld voor de eerste maal in een omvangrijk werk gepresenteerd. De collectie bestaat officieel pas sinds het jaar 1976 en wordt beheerd door een stichting (Stichting Bauhaus Dessau).

Bauhaus Museum Dessau brengt bestandscatalogus - 2
Kleine Komposition, 1923, László Moholy-Nagy, © Stichting Bauhaus Dessau (I 462 G). Afbeelding uit: Bauhaus Dessau. Die Sammlung.

Het kunstboek bevat naast afbeeldingen van kunstwerken, objecten, voorwerpen, tekeningen en schetsen, ook een reeks aan foto’s, documenten, affiches en andere geschriften uit de rijke kunst- en ontwerpperiode van Bauhaus en haar leidinggevenden, docenten, studenten en medewerkers. De kracht en invloed van Bauhaus en de vele beroemde kunstenaars op de kunst in de 21e eeuw is duidelijk zichtbaar bij het bestuderen van dit onmisbare document voor alle studenten en docenten in kunst- en architectuuropleidingen en ontwerpers en voor alle liefhebbers van kunsthistorie.

ISBN 978-3-7356-0558-0, “Bauhaus Dessau: Die Sammlung”, Lutz Schöbe, Wolfgang Thöner en Claudia Perren, Kerber Verlag, 2019,
520 pagina’s.


Gerelateerde artikelen