Kleurenleer van Goethe van waarde voor de kunstenaar

4 december 2019

De door Johann Wolfgang von Goethe geformuleerde kleurenleer is ontstaan in de periode van de jaren 1807-1810 en werd op een officiële wijze in een vierdelige boekvorm als “Zur Farbenlehre” gepresenteerd als een eerste druk op 16 mei 1810. Het is Goethe’s natuurwetenschappelijke werk over het natuur fenomeen kleur. In de compacte publicatie “Die Farbenlehre Goethes” bespreekt en informeert auteur Yvonne Schwarzer zijn geweldig interessante, boeiende, controversiële en prikkelende benaderingen, beschrijvingen en de resultaten van experimenten uit zijn omvangrijke studie over kleur.

Kleurenleer van Goethe van waarde voor de kunstenaar

Die Farbenlehre Goethes

Dat doet zij op een speciale manier door in te gaan op zijn beschrijvingen en daar een keuze uit weergeeft. Haar keuze richt zich voornamelijk op relevante passages uit het werk van Goethe (1749-1832), die betrekking hebben op de beeldende kunst. De zintuiglijke benadering in het didactische deel van het leerboek staat daarbij centraal.

In zijn leerboek wil Goethe een angst voor de theorie bij kunstenaars wegnemen en hen aangeven om zijn benaderingen in de praktijk te oefenen. Zijn bijzondere benadering van de ons omringende kleuren is tevens te ontdekken in meerdere gedichten van de kunstenaar, dichter, onderzoeker en wetenschapper Goethe. Er valt overigens op te merken dat de belangstelling voor zijn theorie van kleuren aan het toenemen is. Een leuk boekje over kleur in de kunst.

ISBN 978-3-938193-24-2, “Die Farbenlehre Goethes”, Yvonne Schwarzer, ars momentum Kunstverlag, 2009, 5e druk, 102 pagina’s.


Gerelateerde artikelen