Beleef door optische illusies fascinerende experimenten

3 december 2019

Door de inhoud en opzet van het nieuwe boek “WOW! Optische Täuschungen” krijgen zowel actieve als passieve lezers een verbazingwekkende hoeveelheid aan visuele en optische illusies en andere verrassende begoochelende verschijnselen. De wereld staat op z’n kop bij het kijken naar de schat aan afbeeldingen van bekende optische illusies, geometrische illusies en dubbelzinnige figuren, die worden gepresenteerd in een kleurrijke en aantrekkelijke opmaak. Ook bevat de mooi ontworpen vormgeving meerdere afbeeldingen, die speciaal voor dit boek zijn bedacht en gemaakt.

Beleef door optische illusies fascinerende experimenten

WOW! Optische Täuschungen

De lezers maken kennis met dansende patronen, zwevende mensen, spookbeelden, nooit ophoudende trappen, hypnotiserende draaiingen, perspectivisch bedrog en met vele andere grappen en grollen uit het rijke aanbod van het visuele en optische spel met zien en waarnemen. Het boek bevat meer dan 80 optische fenomenen en een interessante hoeveelheid aan experimenten. Elke pagina bevat wel een toelichting, een vraag, een opdracht en een antwoord op de gestelde vraag en veelal ook een combinatie van alles. De samenstellers van het interactieve kijk- en doeboek geven stap-voor-stap aanwijzingen bij de soms knettergekke voorbeelden van illusies.

Verbluffende weetjes over de afgebeelde voorstellingen en figuren brengen licht in de duisternis en geven de geheimen achter de fascinerende wereld van illusies prijs. Om vooral jongeren en ook volwassenen, die nog weinig ervaring hebben met de merkwaardige wereld van de zintuiglijke illusies zijn de eerste pagina’s van het boek gereserveerd voor een uitgebreide uitleg over de fenomenen van zien, waarnemen en het optreden van optische illusies, waarbij een beetje fysiologie van de werking van het oog aan de orde komt.

Beleef door optische illusies fascinerende experimenten - 2
De eerste stap voor een spectaculair experiment met een zwevende vinger tussen de echte vingers. Het leuke experiment is stap-voor-stap uitgelegd. Afbeelding uit: WOW! Optische Täuschungen.

De auteur van deze inleiding geeft op een begrijpelijke wijze weer wat er allemaal plaatsvindt in het kijkproces van object of afbeelding via onze ogen tot in ons brein. De functie van de pupil en de projectie van het waargenomen beeld op het netvlies is in een tekening schematisch weergegeven. Het thema Optische Illusies is in het boek verdeeld over acht hoofdstukken met benamingen als: “Knotsgekke lijntjes en kromme dingen”, “Verbluffende kleuren”, “Spontane bewegingen”, “Het spel tussen groter en kleiner”, “Scheve toren en diepe afgronden” en “Dubbelzinnige figuren”.

In het laatste hoofdstuk vindt de lezer elf waardevolle aanbevelingen om zelf aan de slag te gaan met de proefjes en demonstraties. De gebruikers van het doeboek zullen daarmee nieuwe ervaringen op doen en op een later tijdstip de ervaringen doorgeven. Een zeer waardevol gebruiksboek voor de huiselijke omgeving en in het onderwijs.

ISBN 978-3-96093-411-0, “WOW! Optische Täuschungen”, Melanie Rhauderwiek, Edition Michael Fischer, 2019, 96 pagina’s.