Steeds meer belangstelling voor erfgoed van Bauhaus (2)

1 december 2019

Onder leiding van leraren als Paul Klee, Johannes Itten en Wassily Kandinsky kon de kunstopleiding zich ontwikkelen in een toonaangevend instituut met een “gouden” toekomst in het nieuwe Duitsland. De expositie van de prestaties uit de begin jaren werd begeleid door de prachtige catalogus in een stevige omslag.

Steeds meer belangstelling voor erfgoed van Bauhaus (2)

Staatliches Bauhaus in Weimar 1919 -1923

Met zijn iconische vormgeving door László Moholy-Nagy in de door Herbert Bayer ontworpen omslag, de programmatische teksten uit de pen van Walter Gropius en van docenten aan het instituut, de omvattende afbeeldingen van de ontwerpen en producten uit alle werkplaatsen en afdelingen alsmede de vrij gekozen kunstobjecten en andere creatieve uitingen in diverse vormen en uitvoeringen behoort deze bloemlezing tot de top van boeken over kunst uit de beginperiode van de 20e eeuw.

Bovendien is de publicatie een betekenisvolle getuigenis uit de beginperiode van de Europese avant-garde. Het Bauhaus verzette zich tegen de gevestigde orde van het kunstonderwijs met een geheel nieuwe methode van studie en door te werken aan de opbouw van een relatie tussen architectuur en kunst.

Steeds meer belangstelling voor erfgoed van Bauhaus (2) - 2
Een didactisch organisatieschema voor het aanbod aan opleidingen, de richtingen, de onderwerpen en studieduur aan het Bauhaus in Weimar. Afbeelding uit het boek: Staatliches Bauhaus.

De herdruk van de oorspronkelijke catalogus is een pracht document geworden voor alle personen werkzaam in het kunstonderwijs, voor studerenden, docenten en voor alle liefhebbers van de historie van de moderne kunst vanaf de 20e eeuw. De inhoudsopgave heeft een wonderlijke lay-out. Daarna geeft Walter Gropius een geweldige diepgaande beschouwing over de opzet en opbouw van Bauhaus. Dan geven Gertrud Grunow, Paul Klee en Wassily Kandinsky hun mening over de school en volgen de afbeeldingen met toelichtingen.

ISBN 978-3-03778-620-8, “Staatliches Bauhaus in Weimar 1919 -1923”, facsimile van catalogus expositie Bauhaus, Lars Müller Publishing, 2019, 226 pagina’s.


Gerelateerde artikelen