Steeds meer belangstelling voor erfgoed van Bauhaus (1)

1 december 2019

Het feestelijke 100e jubileumjaar door de oprichting in 1919 van het Staatsinstituut Bauhaus in Weimar is voor velen een aanleiding om aandacht te besteden aan het waardevolle erfgoed van dit instituut dat tot op heden nog steeds haar invloed op onze cultuur en maatschappij laat zien en laat merken door bewaarde documenten en projecten. Meerdere documenten hebben de tand van de tijd niet doorstaan of zijn in een dusdanige staat dat zij het archief niet meer mogen verlaten.

Steeds meer belangstelling voor erfgoed van Bauhaus (1)

Staatliches Bauhaus in Weimar 1919 -1923

Door de aanhoudende belangstelling vanuit professionele hoek en het publiek voor en vragen over het culturele, creatieve en technische erfgoed uit de omvangrijke werkings- en invloedgebieden over de gehele wereld is te loven dat uitgevers als Lars Müller zich inzetten om vele interessante publicaties opnieuw te publiceren als facsimile. Het boek “Staatliches Bauhaus in Weimar 1919-1923” is zo’n heruitgave van een uniek document en wel van de allereerste catalogus die verscheen in 1923 ter gelegenheid van de eerste grote expositie in Weimar.

Bij de heruitgave heeft de uitgever ook een afdruk van de eerste brochure uit april 1919 over de oprichting en doelstellingen van Bauhaus gevoegd. De tekst in de brochure is geschreven door Walter Gropius, de eerste directeur van het Instituut Bauhaus. Zijn aanbevelingen voor een geheel nieuwe aanpak van het kunst- en bouwonderwijs zijn succesvol omgezet in woorden en daden.

Architecten, schilders en beeldhouwers moesten volgens de aanbevelingen hun studie aanvangen met het vak van handwerker, om zich daarna verder te specialiseren. Het zijn vooral de beginjaren van Bauhaus waar er een enorme hoeveelheid objecten, voorwerpen, sculpturen en maaksels werden geproduceerd. Een bonte verzameling van uitdagende en unieke moderne kunst en vol met ideeën. Juist in de eerste Bauhaus-expositie werden de gerealiseerde ontwerpen en ideeën uit de startfase uitgebreid gepresenteerd. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-03778-620-8, “Staatliches Bauhaus in Weimar 1919 -1923”, facsimile van catalogus expositie Bauhaus, Lars Müller Publishing, 2019, 226 pagina’s.


Gerelateerde artikelen