Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9a)

16 december 2019

In de nieuwe rubriek in OF bespreken wij boeken, brochures, tijdschriften en andere publicaties die voor de start van Optische Fenomenen al een rol speelden in het verspreiden van kennis, ervaring en informaties over optische en visuele illusies: Fenomena Rotterdam 1985. In het voorjaar van 1985 startte op 25 mei een doetentoonstelling over fenomenen en raadselen in de ons omringende wereld en eindigde 20 oktober 1985. Dit groots opgezette evenement vond plaats op een voor Rotterdam unieke plaats, namelijk in Het Park bij de Euromast.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9a)

Fenomena Rotterdam 1985

Een begeleidende catalogus verscheen een aantal weken na de opening in de zomer van 1985. Eerder verscheen een tijdelijke en beknopte catalogus als een werkexemplaar en in afwachting van een specifiek op Rotterdam afgestemde publicatie. In dit werkexemplaar staan plattegronden met opstellingen en locaties van verschillende onderdelen van het Rotterdamse evenement. Op een compacte wijze zijn de onderwerpen beschreven en ruim geïllustreerd door foto’s en resultaten van vele proefjes en experimenten.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9a) - 2
Phänomena, Georg Müller, Zürcher Forum, 1984, 201 pagina’s, ISBN 3-909290-01-9.

Het was meteen al duidelijk bij de ontwerpers dat het deelnemen van de bezoekers gewenst was om kennis en ervaring met meerdere natuurverschijnselen op te doen. Voor het onderwijs bracht de organiserende stichting een voorlopige publicatie uit. Fenomena kreeg aandacht in de pers en meteen was het duidelijk dat de Rotterdamse opzet van Fenomena net zo’n succes zou gaan worden als de Zwitserse versie van deze openluchttentoonstelling.

De voorlopige onderwijsbrochure bevat op basis van Zwitserse foto’s beschrijvingen en foto’s van objecten en opstellingen, die een indruk geven van de aantrekkelijkheid voor scholieren. De brochure bevat onder meer informatie over de kogelbron, lichtstraling, spiegels, luchtstroming, slinger van Foucault, kleur, zien en waarnemen. (Wordt vervolgd).