Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9c)

18 december 2019

Van Het Park, naar een ontwerp van Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul, van circa 22 ha werd voor Fenomena een kleine 10 ha in gebruik genomen. Al vanaf maart 1981 werd het project voor deze grote doe-tentoonstelling in de internationale pers bekend gemaakt en besproken. Het zou echter tot mei 1984 duren voordat de eerste Zwitserse editie van Phänomena van start kon gaan.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9c)

Fenomena Rotterdam 1985

Deze allereerste editie vond plaats in de periode van 12 mei tot en met 23 oktober 1984 op het terrein van Zürichhorn aan het meer van Zürich. Het evenement in Zürich trok de aandacht van het gemeentebestuur van Rotterdam en in jananuari 1985 werd onmiddellijk begonnen met de bouw van alle constructies. Bezoekers van Fenomena konden kennis maken met inhoudelijke aspecten van een zevental indelingen, resp. categorieën als:
. water - mechanica - lucht . klank - kleur - mathematica . licht - kleur - optica . zwaartekrachtlift . kristallen - runge-beelden . bamboekasteel . optische en visuele illusies.

Wij bezochten meerdere malen Het Park om te genieten van Fenomena en haar vele opstellingen. Extra waren wij toen al geïnteresseerd in de onderwerpen zien en waarneming, licht, kleur, optica en illusie. De rijk geïllustreerde Nederlandstalige catalogus geeft uitgebreide toelichtingen en uitleg over de getoonde objecten en onderwerpen. Dankzij aanwezige hulpmiddelen deden bezoekers proefjes met verbazingwekkende resultaten. Er is goed nieuws voor liefhebbers. Het is bekend gemaakt dat Phänomena in 2022 zal plaatsvinden.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (9c) - 3
Nog voor de opening van de tentoonstelling over fenomenen en raadselen in de ons omringende wereld in Het Park te Rotterdam verscheen een educatieve brochure over thema’s in Fenomena; bij de Oostenrijkse Post verscheen 30 jaar later een postzegel met een ontwerp van kunstenaar Gregor Schmoll dat past in de wereld van illusie.

Phänomena, Georg Müller, Zürcher Forum, 1984, 201 pagina’s, ISBN 3-909290-01-9.

Fenomena, Georg Müller, Uitgeverij Vrij Geestesleven, 1985, 185 pagina’s, ISBN 90-6038-213-7.