Honoré Daumier speelt met spotprenten

6 februari 2013

De Franse politieke tekenaar en tevens kunstenaar Honoré Daumier (1808-1879) heeft zich kunnen ontwikkelen als één van de belangrijkste Franse karikaturisten van de 19e eeuw. Hij nam iedereen van hoog tot laag met zijn getekende voorstellingen in het ooitje of op de korrel. Vooral politici moesten het vaak ontgelden op een voor lezers van kranten amusante en spitsvondige wijze.

Honoré Daumier speelt met spotprenten

Monsieur Daumier, ihre Serie ist reizvoll!

Zijn werk voor toonaangevende Parijse kranten heeft veel spotprenten opgeleverd. In 2011 ontving de museum stichting van de Staatliche Graphische Sammlung München door een schenking van het verzamelaar echtpaar Brigitte en Waler Kames een forse hoeveelheid van 3085 litho’s en 30 houtsneden bedacht en gemaakt door Honoré Daumier.

Tot en met 17 februari 2013 kunnen bezoekers genieten van zijn bijzondere gave om de werkelijkheid te combineren met fantasie. Uit de eigen collectie aan tekeningen en uit de nieuw verworven verzameling hebben de samenstellers van deze expositie een representatieve presentatie van 240 tekeningen uit zijn omvangrijke oeuvre opgebouwd. In de dikke bestandscatalogus zijn alle werken afgebeeld en toegelicht. Ook zijn een aantal series opgenomen, die niet in de expositie worden getoond. Een uniek kunstdocument voor verzamelaars.

ISBN 978-3-422-07176-6, “Monsieur Daumier, Ihre Serie ist reizvoll!”, Birgitta Heid, Silke Reiter en Andreas Strobl, Deutscher Kunstverlag, 2012, 360 pagina’s

Staatlichen Graphischen Sammlung, Pinakothek der Moderne München, Barer Strasse 29, D-80799 München, www.sgsm.eu


Gerelateerde artikelen