Zelfportret als inspiratiebron voor kunst

15 januari 2013

Het Louisiana Museum presenteerde in een groots opgezette expositie een verrassend genre in de kunst. In het museum was tot en met 13 januari 2013 een fascinerende en unieke expositie van zelfportretten te zien. De samenstellers kozen voor de kunstshow zo’n 150 kunstwerken uit het gevarieerde kunstoeuvre van meerdere internationaal bekende kunstenaars.

Zelfportret als inspiratiebron voor kunst

Self-Portrait

De selectie aan werken is verdeeld in negen herkenbare groepen gebaseerd op thematische motieven. Er is gekozen voor werken uit een periode van de 20e en 21e eeuw. Aan het begin van de 20e eeuw werd de traditie van het zelfportret voornamelijk bepaald door invloeden van het romantische idee van de creatieve kunstenaar en het zelfportret representeerde de kunstenaar met een mentale, existentiële en sociale uitstraling.

Daarna veranderde dat zelfbeeld en liet de artiest zich meer sturen door problemen met de gezondheid, erkenning en eigen identiteit. Als indeling is onder andere gekozen voor ‘de kunstenaar in het atelier’ met werk van Picasso, Gabriele Münter en Marc Chagall, in de categorie ‘pioniers’ werk van Frida Kahlo, Edvard Munch en Richard Gerstl en in ‘levensloop’ zien bezoekers het werk van Giorgio de Chirico en Diego Rivera.

Van bijzondere waarde zijn twaalf zelfportretten van kunstenaar David Hockney, die hij speciaal vervaardigde voor deze expositie. Volgens deskundigen werd het zelfportret ontwikkeld in de Nederlandse en de Italiaanse renaissance. In meerdere zelfportretten toont de kunstenaar zijn of haar kwetsbaarheid en afhankelijkheid, maar ook echtheid en scheppingskracht. Een tentoonstellingsconcept en een catalogus vol verrassingen voor de ultieme kunstliefhebbers.

Zelfportret als inspiratiebron voor kunst - 2

ISBN 978-87-92877-08-6, “Self-Portrait”, Michael Juul Holm, Jeanne Rank Schelde en Helle Crenzien, Louisiana Museum of Modern Art, 2012, 128 pagina’s.

Louisiana Museum voor Moderne Kunst, Gammel Strandvej 13, DK-3050 Humlebæk, www.louisiana.dk.

Afbeeldingen: Voorzijde en achterzijde (r) van de catalogus. Links een zelfportret van Egon Schiele en rechts een zelfportret van Elke Krystufek.


Gerelateerde artikelen