Neorealisme in Nederland in de schaduw van morgen

13 januari 2013

De waardering voor het neorealisme is in ons land steeds gebleven bij kenners van deze kunststroming uit de 20e eeuw. Voor het Museum voor Moderne Kunst Arnhem is de kunstexpositie “In de schaduw van morgen” meer dan een reprise van de expositie in het najaar van 1960 onder de titel “De bange jaren ’30. Neorealisme in de Nederlandse schilderkunst” Moed en visie van de leiding van het museum en de voorlopers ervan om een collectie aan neorealistische kunst aan te leggen is met deze nieuwe tentoonstelling beloond.

Neorealisme in Nederland in de schaduw van morgen

Het is aan conservator Ype Koopmans te danken dat er thans een omvangrijke collectie beschikbaar is, waarin zich vele topwerken uit het neorealisme bevinden. In een imposante ambiance van het mooie museum heeft de conservator de machtige werken van kunstenaars als Dick Ket, Pyke Koch, Carel Willink, Wim Schuhmacher, Edgar Fernhout, Raoul Hynckes en Johan Mekkink in een uitgekiende tentoonstelling bijeen gebracht. Ook de bijbehorende omvangrijke publicatie is een sieraad voor de liefhebber van het neorealisme en voor kunstliefhebbers in het algemeen. Alle werken zijn ruim gedocumenteerd en kleurrijk afgebeeld. Een kunstboek om zeker te bezitten.

ISBN 978-94-91196-33-1, “In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland”, Ype Koopmans en Mieke Rijnders, Uitgeverij de Kunst, 2012, 352 pagina’s, € 49,95.

Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, NL-6812 AA Arnhem, www.mmkarnhem.nl


Gerelateerde artikelen