Hyperrealistische modellen maken verwarde bezoekers (2)

21 september 2018

En daardoor constateren we dat er veel belangstelling bestaat voor het concept in de expositie “Hyperrealistische sculpturen in de kunst”, waarin de vele bezoekers volledig worden verrast op sculpturen van levensechte mensfiguren. Onder de titel “Almost Alive” vindt tot en met 21 oktober 2018 deze expositie plaats in de Kunsthal Tübingen in de gelijknami-ge Duitse stad en in samenwerking met het Instituut voor Cultuurbevordering Tübingen.

Hyperrealistische modellen maken verwarde bezoekers (2)

Almost Alive. Hyperrealistische Skulptur in der Kunst

Getoond worden ruim dertig fascinerende en verbazingwekkende hyperrealistische sculpturen van overal uit de wereld in veelal bijzonder opvallende opstellingen en krijgen bezoekers tevens een beeld van de internationale ontwikkelingen van de hyperrealistische bewegingen in meerdere landen in de afgelopen 50 jaar.

Hyperrealistische modellen maken verwarde bezoekers (2) - 2

De Noord-Amerikaanse kunstenaars John DeAndrea, Carole A. Feuerman, George Segal en Duane Hanson kregen in de 60-er jaren van de vorige eeuw extra belangstelling voor een realistische voorstelling van het menselijk lichaam. Daarvoor werd de mens op een wat terughoudende wijze door kunstenaars uitgebeeld en in het algemeen aangekleed.

Door de werken van deze nieuwe generatie kunstenaars kunnen zij gezien worden als pioniers van een nieuwe vorm van het realisme in de kunst, die tot op de dag van vandaag nog altijd een magische en inspirerende uitwerking heeft op toeschouwers en kunstenaars. De modellen en opstellingen zijn zelfs angstig echt! Gaven de pioniers het menselijk lichaam voornamelijk weer in de meest beschikbare en voor die periode politiek en sociaal verantwoorde posities, gooiden de kunstenaars uit de postmoderne situatie in de 80-er jaren er een schepje bovenop. (wordt vervolgd)


Gerelateerde artikelen