LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (1)

14 september 2018

In de serie “Kunstwerken van de maand”, die sinds 1978 loopt, presenteert het LWL - Museum voor Kunst en Cultuur in Münster een geometrisch werk van kunstenaar Victor Vasarely, getiteld ‘Zett-KZ’ uit het jaar 1966. Reeds twee jaar na voltooiïng van dit schilderij werd dit prachtige werk in 1968 aan de collectie toegevoegd. De compositie van helder stralende kleuren is opgebouwd door een serie geometrisch gevormd basiselementen, die rond een as symmetrisch zijn geordend.

LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (1)

LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Zoals in veel kunstwerken van Vasarely is het vierkant telkens het centrale element en uitgangsfiguur voor veel composities. Naast het bekende kwadratische beeldformaat van zijn schilderijen is op dit schilderij het patroon van het bekende “ruitjespapier” zichtbaar. Door het spel met kleine rondjes en vierkantjes en kleurnuances met de kleuren groen en blauw en enkele steunkleuren weet Vasarely een magisch 3D-effect te realiseren met zelfs een zwevend middenvierkant.

LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (1) - 2 LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (1) - 3 LWL-Museum toont kunst die onze hersenen activeren (1) - 4
Kunstwerk van de maand september 2018 is het werk “Zett-KZ” van Victor Vasarely uit 1966. Foto: LWL - Hanna Neander. Ook meerdere postzegelontwerpers kozen voor het gebruik van de fascinerende afbeeldingen op de kunstwerken van Victor Vasarely bij hun ontwerpen voor nieuwe frankeergeldige postzegels.

De vorm- en kleurcombinaties zijn in het vierkante vlak in het centrum van de compositie gespiegeld aangebracht: groen op blauw, blauw op groen, cirkel op vierkant, vierkant op cirkel. In de latere 40-er jaren van de vorige eeuw koos Vasarely voor het verwerken van geometrische en wiskundige principes in zijn ontwerpen. Hij voegde daaraan toe vorm- en kleurcontrasten en liet zijn “visuele uitvinding” zelfs in 1959 patenteren en noemde zijn kunstzinnige uitvinding “plastische eenheden”. (wordt vervolgd)


Gerelateerde artikelen