Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (2)

27 augustus 2018

Bij alle exposities hoorde de gemeenschappelijke catalogus “Allen Jones - Off the Wall”. In de museumwinkel Völklinger Hütte konden wij onlangs deze fraaie catalogus als aanbieding aanschaffen. Het kunstboek bevat redactionele bijdragen en reproducties van alle getoonde werken op stevig kunstdrukpapier. De werken zijn gepresenteerd in tijdsblokken van tien jaar en bij elke periode tot aan 2010 is het portret van Allen Jones afgebeeld.

Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (2)

Allen Jones - Off the Wall

Zo maken de kunstliefhebbers en studerenden gedetailleerd kennis met de onderscheidelijke perioden in de kunstzinnige ontwikkelingen van de kunstenaar. In grote winkelcentra maken zijn opmerkelijke sculturen indruk bij winkelende bezoekers. Voor de Olympische Spelen München in 1972 ontwierp hij een spraakmakende affiche. Thema’s als dans, sport en theatervoorstelling spelen belangrijke rollen voor zijn scheppingen en voor het uitvoeren van opdrachten.

Centrale rol vrouwenfiguur in pop art van Allen Jones (2) - 2
Liverpool Dance, 1984, Allen Jones, lakverf op staal, 150 x 100 x 66 cm, Act Art Collection, Berlijn. Uit: Allen Jones - Off the Wall.

De popcultuur heeft inmiddels een vaste plaats verworven in de 21e eeuw en wordt bij kunstliefhebbers zeer gewaardeerd. In zijn beginjaren durfden alleen galerieën zijn provocerende natuurgetrouwe vrouwenfiguren te tonen. Hij heeft zich zeker laten inspireren door het werk van Robert Delaunay. Het boek bevat zijn levensverhaal en beschrijft de ontwikkelingen in de kunst. Een biografie en een overzicht van publicaties over Allen Jones sluiten deze waardevolle kunstpublicatie af.

ISBN 978-3-7757-3348-9, “Allen Jones - Off the Wall”, Otto Letze, Hatje Cantz Verlag, 2012, 236 pagina’s.


Gerelateerde artikelen