Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (2)

25 november 2018

Na meer dan een eeuw na de presentaties van kunstuitingen waarin licht, ruimte en beweging de hoofdrollen vervullen is het de beurt aan Kunsthal Rotterdam om aan kinetische kunst aandacht te besteden in een grote tentoonstelling, waarin bezoekers centraal staan in het beleven van de opstellingen en installaties met bewegende kunst en een boeiend spel met licht, reflecties, interferenties, kleur en beleving.

Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (2)

Actie ↔ Reactie. 100 jaar kinetische kunst

Onder de titel Actie ↔ Reactie. 100 jaar kinetische kunst brengt Kunsthal Rotterdam tot en met 20 januari 2019 een ruim opgezette tentoonstelling van ruim tachtig werken van de beroemdste kunstenaars die aan de ontwikkeling van de kinetische kunst hebben bijgedragen. Naast de kunst van de eerder genoemde pioniers is kunst te bewonderen van Julio Le Parc, Bridget Riley, Jan van Munster en Dan Flavin en van jongere generaties onder wie Jeppe Hein, Christian Megert, John Armleder en Žilvinas Kempinas.

De kunstwerken prikkelen verschillende zintuigen en alle bezoekers krijgen een bijzondere belevenis en ervaring. Een zinsbegoochelende primeur is het monumentale kunstwerk “Mechanisches Ballet” (1963) van Heinz Mack, dat alleen als model bestaat en in de Kunsthal voor het eerst wordt uitgevoerd met referenties aan Fernand Léger, Moholy-Nagy en Oskar Schlemmer. Onderdeel van het kunstwerk is een licht- en geluidshow met muziek van componist György Ligeti.

Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (2) - 2 Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (2) - 3
Opstellingen in de expositie Actie ↔ Reactie.

Bezoekers zien op hun rondgang langs de opstellingen nog meer fascinerende kunstobjecten en interactieve werken. Daarom werft Kunsthal Rotterdam bezoekers met de slogan: “voel, kijk, beleef, hoor en onderga trillingen, ritmes, wervelingen en krachtenvelden: Actie ↔ Reactie”. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-94-014-5623-4, “Actie ↔ Reactie. 100 jaar kinetische kunst”, Charlotte van Lingen, Lannoo Uitgeverij, 2018, 216 pagina’s.

Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, www.kunsthal.nl.


Gerelateerde artikelen