Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (3)

21 november 2018

Hij zou uiteindelijk twee van de beroemdste schilderijen uit de geschiedenis scheppen, namelijk “Het laatste avondmaal” en de “Mona Lisa”. Maar hij was ook de man van wetenschap en techniek. Hij deed onder andere vernieuwend onderzoek naar anatomie, fossielen, vogels, optica, botanie, het hart, waterstromen, wapenkunde, geologie en vliegtoestellen. In het begin van het boek geeft de auteur een overzicht van de belangrijkste hoofdrolspeler in het leven van Leonardo en geeft een rijk geïllustreerde tijdlijn met de bekendste feiten en gebeurtenissen in zijn leven en werk.

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (3)

Leonardo da Vinci - De biografie

De eerste zeven hoofdstukken gaan voornamelijk over zijn jeugd, zijn leertijd en vorming van zijn zelfstandigheid, het begin van het ontstaan van de aantekenboeken en over zijn persoonlijk leven. Hoofdstuk zeven beschrijft het ontstaan van de bekende figuren van de Vitruviusman met uiteindelijk het resultaat van Leonardo.

Er zijn meerdere versies van de Vitruviusman besproken en afgebeeld in het boek. De versie van Leonardo is wel de mooiste. Na dit hoofdstuk volgen onderwerpen als “Wetenschapper”, “Vogels en vliegen”, “De mechanische kunsten”, “Wiskunde”, “De aard van de mens”, “Maagden op de rotsen”, “Het laatste avondmaal” en “Persoonlijke beroering”. Stuk voor stuk fascinerende en boeiende vertellingen.

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (3) - 2 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (3) - 3 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (3) - 4
Variaties op de Vitruviusman van Leonardo en een voorbeeld van een uitvinding van Leonardo da Vinci op postzegels.

Toen Leonardo rond 1495 startte met het schilderen van het topwerk “Het laatste avondmaal” bevond hij zich op het hoogtepunt van zijn carrière. Over dit machtige werk is veel geschreven op basis van gewoon waarnemen en op basis van gedetailleerd onderzoek naar bijvoorbeeld het gebruik van perspectieflijnen. Andere thema’s zijn Florence, Milaan, Rome en Frankrijk. Met een bijzonder verhaal over de specht sluit dit geweldige informatieve en geïllustreerde boek af. Een must voor iedereen die nu alles zou willen weten over Leonardo.

ISBN 978-90-00-36423-7, “Leonardo da Vinci - De biografie”, Walter Isaacson, Uitgeverij Unieboek, 2018, 3e druk, 622 pagina’s.


Gerelateerde artikelen