Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (1)

17 november 2018

Het leven, werk, prestaties en realisaties van kunstenaar, uitvinder, voorspeller en wetenschapper Leonardo da Vinci (1452-1519) zijn stuk voor stuk inspirerende en magische aspecten van de mens Leonardo. Daarmee is het onderzoek van documenten in archieven en samenstellen van een biografie over de allergrootste genie van de wereld een bijzonder moeilijke opgave.

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (1)

Leonardo da Vinci - De biografie

De specialist van het schrijven van biografieën en auteur van de omvangrijke publicatie “Leonardo da Vinci - De biografie”, Walter Isaacson, is het onlangs gelukt een prachtig compleet en fascinerend verhaal neer te zetten over hoe Da Vinci’s kunst is verbonden met genialiteit en wetenschap. Zijn ongelooflijk gedetailleerde verhaal is gebaseerd op de inhoud van duizenden pagina’s van Da Vinci’s goed bewaarde verbazingwekkende notitieboekjes, schetsen en aantekeningen en op nieuwe ontdekkingen over zijn leven en werk.

Hij beschrijft dat zijn genialiteit gebaseerd was op vaardigheden die wij in onszelf ook kunnen ervaren en verbeteren, zoals een passievolle nieuwsgierigheid, zorgvuldige observatie en een verbeeldingskracht die aan fantasie grenst. Iedereen kan wat of veel leren van Leonardo. Hij was naast geniaal ook heel menselijk, toegankelijk en begrijpbaar en was autodidact, die zich snel en efficiënt aan nieuwe situaties en omstandigheden kon aanpassen.

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (1) - 2 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (1) - 3 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (1) - 4
Voorbeelden van kunstzinnige activiteiten van de kunstschilder Leonardo da Vinci op postzegels.

De auteur heeft gezorgd voor een compleet overzicht van zijn aanzetten tot fantasierijke en voor die tijd magische voorwerpen, toestellen, modellen en gebruiksvoorwerpen. Veelal zijn deze uitvindingen alleen op papier gerealiseerd en werden pas later herontdekt om uitgewerkt te worden. De telkens voortgaande nationale en internationale onderzoeken en bestuderingen van het enorme erfgoed van Leonardo da Vinci, leveren steeds meer details op over het rijke oeuvre van deze universeel wetenschapper en vooral ook tekenaar en creatief kunstschilder. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-90-00-36423-7, “Leonardo da Vinci - De biografie”, Walter Isaacson, Uitgeverij Unieboek, 2018, 3e druk, 622 pagina’s.


Gerelateerde artikelen