Ons afweersysteem waakt over een goede gezondheid (1)

23 oktober 2018

Met het cahier “Ons afweersysteem” heeft Stichting BWM - Biowetenschappen en Maatschappij een extra dikke uitgave uitgegeven ter gelegenheid van het 5e Europese Congres voor Immunologie, gehouden in september 2018. Maar ook het gekozen onderwerp voor dit cahier, het derde nummer van 2018, zorgde voor een extra omvang. Zonder ons 24/7 werkend afweersysteem kunnen we in deze wereld niet overleven.

Ons afweersysteem waakt over een goede gezondheid (1)

Ons afweersysteem

Het beschermt ons tegen ziekteverwekkers die ons lichaam willen binnen dringen, maar bestrijdt ook de ontspoorde eigen lichaamscellen. Wanneer ons afweersysteem faalt of overmatig of onnodig reageert, krijgen we al snel te maken met afweerstoornissen, ernstige ziekten, allergie of auto-immuunziekten.

Door onderzoek en uitwisseling van praktijkervaringen is er steeds meer inzicht in de veroorzakende mechanismen van deze “onvolkomenheden en verstoringen” van ons afweersysteem. In deze publicatie beschrijven immunologen, long- en kinderartsen, allergologen, dermatologen, neurologen, hematologen, oncologen, celbiologen, microbiologen en epidemiologen vanuit hun studie- en vakgebied verschillende ziekten, hoe het afweersysteem erbij betrokken is en welke behandelingen voor de efficiënte aanpak beschikbaar zijn.

De lezers krijgen informatie en bijzonderheden over bijvoorbeeld onze drie afweerlinies tegen ziekteverwekkers, over afweerstoornissen, allergie en auto-immuunziekten, de relatie tussen darmontsteking en -microbioom en antwoorden op vragen als “Hoe worden we immuum voor infectieziekten?” en “Wat als het afweersysteem faalt?”. (wordt vervolgd).

ISBN 978-90-73196-91-9, “Ons afweersysteem”, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij - BWM, 2018, 132 pagina’s. Bestellingen mogelijk via www.biomaatschappij.nl.


Gerelateerde artikelen