Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (2)

19 november 2018

In zijn publicatie brengt de auteur de lezers op de hoogte van de laatste resultaten en samenvattingen van recent afgeronde onderzoeken van met name de inhoud van de aantekenboeken. Het zijn niet de vele meesterwerken van Leonardo, maar zijn duizenden aantekeningen die de auteur inspireerden om deze biografie te schrijven. De werking van zijn geest valt het meest op in de ruim 7200 bladzijden met aantekeningen en kladjes, die als een wonder bewaard zijn gebleven en met enige moeite leesbaar zijn.

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (2)

Leonardo da Vinci - De biografie

Papier is zijn voornaamste opslagmedium, dat zelfs na ruim 500 jaar dienstbaar is voor de wetenschappers. De auteur beschrijft de schatten in de aantekenboekjes als een avonturenroman met op elke bladzijde in zijn boek weer prikkelende nieuwtjes en wetenswaardigheden. De lezer kruipt in het dagelijks leven van Leonardo en beleeft de meest persoonlijke situaties van deze actieve persoon. In de inleiding op het 33 hoofdstukken tellende boek beschrijft de auteur de betekenis van Leonardo voor de huidige mens in de huidige tijd.

Hij besluit zijn inleiding met onder andere de navolgende adviserende tekst: “De 15e eeuw van Leonardo, Columbus en Gutenberg was een tijd van uitvindingen, van ontdekkingsreizen en van de verspreiding van kennis door een nieuwe techniek. Het was een tijd als de onze. Juist daarom kunnen we ook zoveel van Leonardo da Vinci leren”. De auteur gaf zijn inleiding ook een magische titel mee: “Ik kan ook schilderen”. Deze informatie gaf hij aan het eind van zijn sollicitatiebrief die hij schreef aan de hertog van Milaan voor het verkrijgen van een baan. (Wordt vervolgd).

Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (2) - 2 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (2) - 3 Leonardo’s notitieboekjes brengen veel verrassingen (2) - 4
Voorbeelden van uitvindingen en ontdekkingen van uitvinder Leonardo da Vinci op postzegels.

ISBN 978-90-00-36423-7, “Leonardo da Vinci - De biografie”, Walter Isaacson, Uitgeverij Unieboek, 2018, 3e druk, 622 pagina’s.