Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (3)

26 november 2018

Bij deze prestigieuze expositie verscheen de rijk geïllustreerde en machtig mooie ingebonden Nederlandstalige catalogus met tekstbijdragen van Serge Lemoine en Marianne Le Pommeré. In de catalogus geven de auteurs een indrukwekkend historisch overzicht van kinetische kunst en de belangrijkste feiten en gebeurtenissen van deze abstracte kunststroming uit de 20e eeuw, waarin licht en beweging voortdurend centraal staan.

Indrukwekkend overzicht 100 jaar kinetische kunst (3)

Actie ↔ Reactie. 100 jaar kinetische kunst

Opbouw van zowel de expositie als die van de catalogus is ingedeeld in 12 thema’s die kunnen worden ervaren in de kunststroming Licht- & Kinetische Kunst. De samenstellers hebben gekozen voor de thema’s licht, beweging, ritme, structuur, straling, het immateriële, vibratie, instabiliteit, krachtenveld, ruimte, werveling en kosmos. Met een blik terug krijgt de lezer een beeld van eerdere belevingen en experimenteren met kunstwerken in succesvol verlopen exposities.

In de eerste artikelen “Een nieuwe kunst” en “Volop actueel” is beschreven hoe deze vorm van kunst zich heeft weten te ontwikkelen tot een volwaardige en gewaardeerde kunststroming. Bij de afzonderlijke beschrijvingen van de onderscheidelijke thema’s geeft de auteur telkens een overzicht van namen van kunstenaars die met hun creatieve kunstuitingen sterk bij dat thema zijn betrokken.

De bewegende kunst kreeg een geweldige beleving door de bekende “Rotoreliefs”, een set schijven met afbeeldingen van concentrische geometrische figuren, van Marcel Duchamp. De catalogus bevat ook een chronologie en beschrijvingen van eerdere exposities. Een boek voor studenten Beeldende Kunst en voor liefhebbers van kinetische kunst.

ISBN 978-94-014-5623-4, “Actie ↔ Reactie. 100 jaar kinetische kunst”, Charlotte van Lingen, Lannoo Uitgeverij, 2018, 216 pagina’s.

Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam, www.kunsthal.nl.


Gerelateerde artikelen