PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (1)

28 november 2018

Met de feestelijke opening van het nieuwe museum PalaisPopulaire in de Duitse hoofdstad heeft de kunstafdeling van de Duitse Bank een waardevolle aanvulling op kunstgebied toegevoegd aan de kunstcollectie en de kunst en cultuur activiteiten. Wereldwijd heeft de “Deutsche Bank” vestigingen waarin kunst een belangrijke rol speelt bij de binneninrichting van de bankgebouwen.

PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (1)

The World on Paper

Het kunstbeleid is er op gericht om zoveel mogelijk kunst aan te kopen van lokaal werkende kunstenaars om daarmee het verzamelen, het kijken naar kunst en het realiseren van kunst te stimuleren. Inmiddels heeft Duitse Bank buiten haar eigen gebouwen al meer dan 140 kunstexposities georganiseerd. Ook de nieuwe kunstvestiging in Berlijn zorgt ervoor dat het kunstbeleid van de bank in uitvoering zichtbaar blijft en het kunst en cultuur milieu in deze stad verder wordt versterkt.

Onder de titel “The World on Paper” brengt PalaisPopulaire tot en met 7 januari 2019 meer dan 300 kunstwerken van 133 kunstenaars onder de aandacht van bezoekers van dit museum en geeft het museum een beeld van de diversiteit, geschiedenis en het internationale karakter van de kunstverzameling. Het accent van de expositie ligt op het gebruik van papier als basismateriaal voor de werken. Bij de opbouw van de kunstcollectie is al vanaf het begin gekozen voor het bewust toevoegen van het klassieke medium in de kunst: het papier als drager van kunst.

PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (1) - 2
PalaisPopulaire, ingang Oberwallstraβe, Berlijn, foto Mathias Schormann.

Daarbij speelt het gebruik van papier bij fotografie en collages een belangrijke rol in de opbouw en diversiteit van de kunstcollectie. Delen van de collectie werden eerder in bijna 150 afzonderlijke exposities over de gehele wereld getoond. Ondanks deze extra exposities konden lang niet alle werken een plaats krijgen in de eerdere kunstpresentaties. Voor het Palais Populaire een unieke gelegenheid om nu flink uit te pakken met actuele kunst. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7356-0516-0, “The World on Paper”, Thorsten Strauβ, Kerber Verlag, 2018, 268 pagina’s.

PalaisPopulaire, Unter den Linden 5, D-10117 Berlijn, www.db-palaispopulaire.de.


Gerelateerde artikelen