PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (2)

29 november 2018

Het publiek kan kennismaken met aankopen van kunst uit de 21e eeuw uit Afrika, Azië, Oost-Europa en Latijns-Amerika. Ook is er ruimte voor het tonen van kunstwerken met nu al een historische waarde. Dankzij de opening van het nieuwe museum is er ruimte ontstaan om gedetailleerd alle werken stuk voor stuk aan het publiek voor te stellen in de komende jaren in telkens special thema-exposities. Dankzij de architectuur van het prachtige museumgebouw is het de samenstellers van “The World on Paper” gelukt om het geheel op 3 etages binnen 3 thematische werelden te tonen.

PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (2)

The World on Paper

Interessante ontwerpen vanuit de periode van Bauhaus, met constructieve kunst van onder andere Josef Albers en zijn kleurexperimenten, geometrische werken van Imi Knoebel, kleurvlakken van Katharina Grosse en tevens de conceptuele collages van de Koreaanse kunstenaar Haegue Yang, worden op de eerste verdieping getoond. Een ander belangrijk expositie thema is de kunst uit de 1960-er en 1970-er jaren met vertegenwoordigers uit de invloedrijke ZERO-groep en de kunstcomponist John Cage. Deze generatie kunstenaars brak met behulp van papier uit de soms beklemmende conventies van beeldende kunst.

Zij ontwierpen de meest ongelooflijke kunstuitingen en speelden met de meest uiteenlopende materialen, zoals steen, metaal, papier en water. Zij scheuren en bewerken papier, om nieuwe beelden, composities of nieuwe belevingen te realiseren. Daarnaast treft de bezoeker het abstract expressionistische werk van Joan Mitchell, het loflied van Markus Lüpertz, de abstracte aquarellen van Gerhard Richter en de diep zwarte mediatieve werken van de Chinees Yang Jiechang aan.

PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (2) - 2 PalaisPopulaire Berlijn laat “De wereld op papier” zien (2) - 3
Afb.1 Studie voor Homage to the Square, Josef Albers, olieverf en potlood op karton, 33,3 x 30,4 cm, © The Josef and Anni Albers Foundation/VG Bild-Kunst, Bonn 2018, Deutsche Bank Collection. Afb.2 Zonder titel, Katharina Grosse, 1995, olieverf, 9-delig, 300 x 240 cm, © VG Bild-Kunst, Bonn 2018, Deutsche Bank Collection.

Voor de kunstliefhebbers, docenten en studenten kunstgeschiedenis is een aantrekkelijke catalogus beschikbaar. Bij de expositie hebben de organisatoren rondleidingen, voordrachten en een app georganiseerd. In de catalogus vinden lezers afbeeldingen van de kunstwerken, toelichtingen op de getoonde thema’s en maken kennis met de vele mogelijkheden van papiergebruik als basismateriaal voor kunstwerken.

ISBN 978-3-7356-0516-0, “The World on Paper”, Thorsten Strauβ, Kerber Verlag, 2018, 268 pagina’s.

PalaisPopulaire, Unter den Linden 5, D-10117 Berlijn, www.db-palaispopulaire.de.


Gerelateerde artikelen