Kunst rond 150e geboortedag impressionist Max Slevogt (1)

30 november 2018

De 150e geboortedag van de grote Duitse impressionist Max Slevogt (1868-1932) staat centraal tot en met 13 januari 2019 in de omvangrijke overzichtstentoonstelling “Slevogt und Frankreich” in alle ruimten van de Moderne Galerie van het Saarlandmuseum Saarbrücken. Met de expositie brengt het museum een eerbetoon aan het facetrijke scheppingsniveau van de kunstenaar en viert hiermee tevens het 50-jarig jubileum van de Moderne Galerie.

Kunst rond 150e geboortedag  impressionist Max Slevogt (1)

Slevogt und Frankreich

Het museum beschikt over een forse eigen collectie kunstwerken van Max Slevogt en bezit daarmee één van de grootste collecties in de wereld met Slevogts werk. Dat de Franse kunst een grote invloed gaf op de ontwikkelingen in het oeuvre van de kunstenaar is niet zo verwonderlijk. In de geschiedenis van het grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland speelde Saarland een hoofdrol en kreeg afwisselend Franse en Duitse invloeden mee.

De organisatoren kozen voor dit dubbel jubileum het thema van een Duits-Franse dialoog in de kunst met een prachtig aantal van 189 originele kunstwerken met impressionistische basis en andere aanverwante kunststijlen. Van de hand van Max Slevogt zijn 111 werken in geschilderde of in grafische uitvoering te bewonderen. Daarvoor is het bestand van de museumcollectie aangevuld met de werken uit diverse museale collecties en uit privé bezit.

Kunst rond 150e geboortedag  impressionist Max Slevogt (1) - 2
Tijger in de dierentuin, Max Slevogt, 1901, olieverf op doek, 44 x 66 cm, Saarlandmuseum - Moderne Galerie.

De show van kunstwerken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw is een “ontmoetingsplaats” voor liefhebbers van vormgevingen in het impressionisme. Bij de opstellingen van de kunstwerken is voor de waarnemer als het ware een visuele dialoog ontstaan met een verrassende kunstzinnige diversiteit aan onderwerpen. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-932036-95-8, “Slevogt und Frankreich”, Kathrin Elvers-Švamberk, e.a., Saarlandmuseum, 2018, 287 pagina’s.

Moderne Galerie Saarlandmuseum, Bismarckstraβe 11-15, D-66111 Saarbrücken, www.modernegalerie.org.


Gerelateerde artikelen