Inspirerende kaarten voor eigen kleurenpalet

5 juni 2013

Met een set van 36 gekleurde vierkante kaarten met een uitgesneden rechthoekje en een klein vierkantje kunnen ontelbare kleurencombinaties gerealiseerd worden. De kaarten worden geleverd in een stevig kunststof doosje met een geïllustreerde handleiding met tips voor een efficiënt gebruik van de kleur referentie modellen. De kleurkaarten zijn gemaakt van stevig karton en zijn 16,7 x 16,7 cm² groot. De uitgesneden vensters zijn in alle kaarten even groot.

Inspirerende kaarten voor eigen kleurenpalet

Color Accordion

Oefening baart kleur

Door de kaarten afzonderlijk telkens 90 graden te draaien ontstaan er met elke set van vier kaarten een vlak met vier kleuren. Naar grootte van het venster gezien is er een vast kleurenpatroon van een dominante kleur, twee subdominante kleuren en drie geaccentueerde kleuren op één oppervlakte. In één oogopslag is te zien hoe deze kleuren zich verhouden en welk gevoel ze bij de gebruiker oproepen.

Na enige oefening is het mogelijk om dit patroon te bereiken en zijn vanzelfsprekend andere patronen te realiseren. Het kleurenregister van dit kleurensysteem bestaat uit 36 kleurtonen en is gedrukt op basis van de bekende Pantone-referentiekleuren. De keuze voor lichte, donkere, bonte- en pastelkleuren maakt het voor de gebruikers mogelijk om met dit kleurenpalet alle traditionele kleurcontrasten te realiseren.

Verrassende kleurcombinaties

Schuiven met de vensters levert vaak verrassende kleurcombinaties op, die ontwerpers bij het uitwerken van hun opdrachten kunnen inspireren tot vernieuwende en gewaagde kleurontwerpen. Het aantal varianten is meer dan een miljoen. Het schuiven en draaien van de kaarten werkt aanstekelijk en uitdagend en het kleursysteem kan direct toegepast worden. Voor studenten, ontwerpers, architecten en adviseurs een handig instrument om mee te werken.

ISBN 978 3 7212 0626 5, “Color Accordion”, Ulrichadolf Namislow, Verlag Niggli, 2007, 36 kaarten


Gerelateerde artikelen