Intensere waarneming door kennis, oefening en praktijk (1)

27 augustus 2021

Aandacht, kennis en opbouw van ervaringen rondom het bewustzijn bij het zien en waarnemen staan centraal in een speciale vorm van de wereldbekende gestalttherapie, die ontwikkeld is door de Amerikaan Frederick S. Perls. Aan de opzet van deze nieuwe vorm van psychotherapie werkte de auteur van het informatieve studie- en werkboek “Die Kunst der Wahrnehmung” mee met de inhoudelijke initiatiefnemer van deze vorm van gestalttherapie.

Intensere waarneming door  kennis, oefening en praktijk (1)

Die Kunst der Wahrnehmung

Met de variant van de gevestigde gestalttherapie is het volgens de auteur mogelijk met toepassing van een uitgekiende begeleiding de emotioneel onvolgroeide en psychisch niet verwante persoon te helpen zich meer tot zijn volledige en echte “gestalt” te ontwikkelen. In tegenstelling tot psychoanalytische methoden begint de therapie met het hier en nu van opgedane ervaring om het waarnemingsvermogen van het individu uit te breiden, te verdiepen en het zelfbewustzijn te ontwikkelen.

Om de doelen te bereiken is de inhoud van het boek opgezet als een handleiding, die methoden
en ervaringen van en met gestalttherapie bespreekt. Ook presenteert de publicatie oefeningen die alleen of in groepen kunnen worden uitgevoerd: van eenvoudige vormen van observatie, communicatie, aanraking, het uiten van fantasieën en hun spel tot creatieve ontwerpmogelijkheden met picturale, muzikale en pantomime middelen.

Door het succesvolle gebruik van de oorspronkelijke Amerikaanse uitgave en kwam er vrij snel na het verschijnen van de eerste drukken ook een Duitse editie. Recent verscheen van de Duitse vertaling een twintigste druk. Door de praktijkgerichte inhoud en het verwerken van unieke ervaringen verkregen vanuit cursussen met studenten en in groepen met volwassenen is dit studieboek geschikt voor individuele toepassingen en bij trainingen van groepen door de professionele personen en door de leek. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-579-06948-7, “Die Kunst der Wahrnehmung”, John O. Stevens, Gütersloher Verlagshaus, 2020, 20e druk, 269 pagina’s.