Tijdelijke karakter van de beeldbeweging in de kunst (2)

27 augustus 2021

Met de focus van vandaag op andere gebieden binnen beeldende kunst zoals performance art en met de heropleving van beeldhouwkunst en schilderkunst, is mediakunst een beetje uit de focus geraakt. Haar reflecties op de media fotografie, film, video en het geprojecteerde beeld in het algemeen laten een specifiek hedendaagse historische benadering van de wereld zien, die met de verspreiding van digitale beelden een neiging tot zelfreflectie sterk ontwikkelde.

Tijdelijke karakter van de beeldbeweging in de kunst (2)

Zeitlichkeit und Geschichtlichkeit des bewegten Bildes in der Gegenwartskunst

De duur van het vertonen van beelden, de beeldwisselingen, het ritme, het tempo en de dynamiek ervan beïnvloeden de waarnemingen van de toeschouwers en daarmee ook de mate van het opnemen en verwerken van de beelden en indrukken. Naast het noteren, verwerken en bewerken van verkregen eigen resultaten uit de studie, geeft de auteur ook verschillende meningen en uitgangspunten van bekende en onbekende deskundigen uit de wereld van de beeldcultuur.

Hun bijdragen zijn in algemeen geheel of gedeeltelijk als citaten aangegeven. De titelpagina van dit waardevolle studieboek geeft een scène weer uit een kunstuiting van Douglas Gordon, te weten zijn werk “24 Hour Psycho” uit 1993, waarin de regisseur gebruik gemaakt heeft van de filmkunst van Alfred Hitchcock met de succesvolle film “Psycho” uit 1960. Hij vertoonde tijdens een expositie de film van 109 minuten in een tijdsverloop van 24 uur, hetgeen een vertoning opleverde van 2 filmbeelden per seconde.

Zo maakt de lezer kennis met de kracht en de mogelijkheden van moderne systemen en technieken. Het is een boek geworden met een schat aan ideeën voor toekomstige regisseurs en voor alle reeds werkende regisseurs, die kennis willen nemen van haar studieresultaten in het wetenschappelijke onderzoek naar het resultaat van beïnvloeding van de waarneming bij het kijken naar stilstaande en bewegende beelden in kunstzinnige en culturele uitingen tussen historie en huidige tijd.

ISBN 978-3-7705-6617-4, “Zeitlichkeit und Geschichtlichkeit des bewegten Bildes in der Gegenwartskunst”, Nina Steinmüller, Wilhelm Fink Verlag, 2021, 263 pagina’s.


Gerelateerde artikelen