Intensere waarneming door kennis, oefening en praktijk (2)

27 augustus 2021

Daartoe bevat het studieboek meer dan 100 interessante en praktijkgerichte oefeningen en uitvoerige toelichtingen en aanwijzingen. In het voorwoord bij de zeventiende druk beschrijft de auteur de weg hoe hij enthousiast is geworden voor het relevante vakgebied en zijn waardering voor de baanbrekende benaderingen van Frederick Perls, die als basis dienen voor dit fascinerende studie- en werkboek. Uit dit boek worden passages en voorbeelden veelvuldig door vakgenoten geciteerd.

Intensere waarneming door  kennis, oefening en praktijk (2)

Die Kunst der Wahrnehmung

Na zijn uitgebreide voorwoord geeft de auteur een heldere inleiding op de verdeling van de ruim 100 oefeningen in negen groepen met onderwerpen als waarneming, communicatie met je zelf, communicatie met anderen, voor de groepsleider of docent, het fantaseren, met elkaar, voor echtparen, groepstraining en beeld, bewegingen en klank. Voor de lezers en gebruikers die zich willen verdiepen in de aangegeven methode geeft de auteur nog extra toelichtingen op het gebruik van de oefeningen.

Hij geeft aan dat de oefeningen in dit boek zogenoemde gereedschappen zijn. Zoals alle gereedschappen kunnen ze met vaardigheid of onhandigheid worden gebruikt; ze kunnen ook ongebruikt of misbruikt worden achtergelaten en geeft het advies om het gereedschap met zorg en respect te gebruiken. Hij waarschuwt groepsleiders en docenten zijn speciale hoofdstuk voor deze personen met zorg te lezen om uiteindelijk geen schade te veroorzaken bij deelnemers aan de oefeningen.

Druk op personen uitoefenen om zich te veranderen loopt sowieso voor dit specifieke onderwerp verkeerd af. Een eigen ontdekking van een ontwikkeling van het waarnemingsvermogen leidt in de meeste situaties tot een zichtbare en merkbare verrijking en bewustwording van het leven.

Er zijn drie soorten van waarneming aangegeven: 1. Waarneming van de buitenwereld, 2. Waarneming vanuit de herinnering en 3. Waarneming die op fantasie berust. Het geheel is een fascinerend studie- en referentieboek geworden met tot doel het waarnemingsvermogen te versterken.

ISBN 978-3-579-06948-7, “Die Kunst der Wahrnehmung”, John O. Stevens, Gütersloher Verlagshaus, 2020, 20e druk, 269 pagina’s.