Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (1)

24 maart 2024

De organisatoren van de bijzondere expositie “De Grote Illusie” in Teylers Museum in Haarlem zijn zeker uiterst tevreden met een enorme belangstelling voor de zeer interessante expositie over het ontstaan van beeldillusies en het gegoochel met beeld, licht en kleur om toeschouwers te vermaken met een beeldspel van visueel bedrog. In twee daarvoor ingerichte zalen krijgen bezoekers een fascinerend overzicht van de belangrijkste en veel gebruikte apparaten, beeldsystemen, toestellen en optische magica uit een periode van 200 jaar historie en ontwikkeling van lichtbeelden tot en met virtual reality, augmented reality en fake beelden.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (1)

“De Grote Illusie” in Teylers Museum in Haarlem.

De expositie “De Grote Illusie” (tot en met 1 september 2024 te zien en te verwonderen) laat zien dat de beleving van toen niet echt zoveel verschilt met die van nu en stelt bij de bezoeker de actuele vraag: “is zien geloven?” Het geheel is een interactieve familie-expositie geworden waarin gespeeld kan worden middels de knoppen om dingen en voorstellingen in beweging te krijgen. Op de wanden van de eerste zaal vinden continu beeldpresentaties plaats, waar bezoekers kennismaken met beeldeffecten in een ‘ouderwets’ spiegelpaleis. Kijk naar de uitgevouwen affiche.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (1) - 2 Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (1) - 3
Teylers Magazijn 149 bevat een groot artikel over "De Grote Illusie".

Teylers Museum, Spaarne 16, NL-2011 CH Haarlem, www.teylersmuseum.nl.