Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (2)

16 april 2024

In de expositie “De Grote Illusie-200 jaar Virtual Realities” in Teylers Museum zijn de bezoekers tot en met 1 september 2024 meer dan welkom om visueel terug te gaan naar de 19e eeuw, naar de roots van virtual reality, augmented reality en fakes. De expositiezaal van het oudste museum in ons land is omgetoverd in een spiegelpaleis. Op alle wanden van dit tijdelijke spiegelpaleis vinden projecties plaats, die bezoekers meenemen naar de beelden en sfeer van de 19e eeuw, waarin het zoeken naar beeldbewegingen en beeldprojectie volop in de aandacht stonden van uitvinders en ontdekkers en van het grote nieuwsgierige publiek. Ook zijn er antieke apparaten en toestellen in deze zaal in vitrines te zien.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (2)

Teylers Museum in Haarlem

Voor de expositie is tevens de 2e schilderijenzaal ingericht met meerdere stukken, die het beeld uit de 19e eeuw op een unieke wijze aanvullen. Er is bijvoorbeeld een echt Kaiserpanorama met stereofoto’s opgebouwd. In tijdelijke boxen zijn achter de gordijnen opstellingen gebouwd, zoals een pratend hoofd op een tafel, Pepper’s ghost en zijn er moderne VR-brillen aanwezig om op te zetten. Een zaal om zelf als bezoekers aan de slag te gaan. Koop in de museumshop Teylers Magazijn 149 met een uitgebreide toelichting.

Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (2) - 2 Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (2) - 3 Je raakt niet uitgekeken in de expositie “De Grote Illusie”! (2) - 4
Een kijkje in de 2e schilderijenzaal van Teylers Museum.

Teylers Museum, Spaarne 16, NL-2011 CH Haarlem, www.teylersmuseum.nl.