In het daglicht van Toorop en Mondriaan in Domburg

5 april 2024

Tijdens ons bezoek voor een wandeling door het Zeeuwse kuststadje kwamen we op het spoor van het Museum Domburg. Het was even zoeken in de smalle straat. Nadat het nog smallere toegangsstraatje werd gevonden was er wel een verrassing bij het zien van het fraaie complex van het museum. Bij het bekijken van de website van het museum is het nu duidelijk dat er uitgewerkte plannen zijn voor nieuwbouw van een hedendaags modern en efficiënt museumcomplex.

In het daglicht van Toorop en Mondriaan in Domburg

Marie Tak van Poortvliet Museum - Museum Domburg

In het rijk gevulde winkeltje zijn heel veel leuke Zeeuwse souveniers te bewonderen en zijn er tevens veel brochures, catalogi en andere drukwerken te koop. Een bezoek aan het museum is in de zomermaanden een moment van rust in een stadje dat altijd in die maanden druk bezocht wordt door toeristen.

Wij konden na ons bezoek beschikken over twee kleine brochures met een inhoud die is gebaseerd is op een cultuurhistorische wandeling door Domburg. De brochures staan in het teken van de invloed van kunstenaars als Toorop en Mondriaan op de roem van Domburg als kunstenaarsstadje. De gids voert de lezer langs de locaties die hen en vele andere kunstenaars inspireerden om kunst te scheppen en laat de ontwikkeling zien die zij in de badplaats hebben doorgemaakt in wisselwerking met de omgeving en de mensen en leidt de lezer langs de huizen en gebouwen waar zij hebben gewoond en hebben gewerkt.

In het daglicht van Toorop en Mondriaan in Domburg - 2

Mondriaan was in 1908, toen hij voor het eerst naar Domburg kwam, al een gevestigd schilder. Toorop bracht in 1898 zijn eerste bezoek. De brochure bevat mooie verhalen en is voorzien van een schat aan illustraties. In een junioreditie is een wandeling beschreven voor kinderen en hun begeleiders.

ISBN 978-90-811727-2-1, “In het licht van Toorop en Mondriaan”, Francisca van Vloten, De Factory, 2017, 4e druk, 50 pagina’s + een junior editie.

Marie Tak van Poortvliet Museum - Museum Domburg, Ooststraat 10 a, NL-4357 BE Domburg, www.marietakmuseum.nl.


Gerelateerde artikelen