Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken

28 maart 2024

De kunstexpositie “Tony Cragg. Please Touch!”, te zien tot en met 26 mei 2024 in het museum “KUNSTPALAST”, geeft bezoekers een kans het artistieke proces van Tony Cragg van dichtbij te ervaren en de aanwezige werken met al hun zintuigen te begrijpen en te bewonderen. Zijn gezamenlijk daarvoor geselecteerde sculpturen zijn absoluut bedoeld om echt aangeraakt te worden.

Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken

Kunstpalast Düsseldorf

In een museum is dit in het algemeen niet gebruikelijk om hygiënische en conserveringsredenen en maar zelden mogelijk. Met de Engelse beeldhouwer Tony Cragg (1949) toont het Kunstpalast een tentoonstelling waarin tactiele charmes van zijn sculpturen centraal staan. Naast plastische en materiaaleigenschappen komen de bewegende vormen op de voorgrond van de waarneming en maken een intensieve fysieke ontmoeting met de werken mogelijk.

Het is een eerste uitgebreide presentatie in een museum die bezoekers expliciet uitnodigt om alle sculpturen aan te raken. Tijdens de persconferentie voor deze verrassende, fascinerende en vooral unieke en speelse expositie gaf de directeur van Kunstpalast aan dat alle werken meermaals per dag gereinigd worden. De kunstenaar weet nu al dat diverse werken na afloop weer flink hersteld moeten worden.

Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken - 2 Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken - 3 Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken - 4
Voorbeelden van catalogi van succesvol verlopen kunstexposities. Bij de expositie “Tony Cragg. Please Touch!” is helaas geen catalogus verschenen. In de museumwinkel zijn er wel meerdere publicaties te koop en een sculptuur van Cragg gezien in een park in Oslo.

Het kennismaken en het verkennen van zijn materiële wereld en het blootleggen van de mogelijkheden ervan is een centrale wens van Tony Cragg. Hij heeft veel belangstelling in de combinatie van materiaal en betekenissen ervan, die nu in de tentoonstelling “Please touch!” als een kunstzinnig experiment getoond wordt. De show biedt ook een blik over de schouder van de beeldhouwer.

In de laatste tentoonstellingsruimte bevindt zich het gereconstrueerde atelier van de kunstenaar Tony Cragg - de plek waar zijn artistieke proces en manier van werken begrepen kunnen worden door bezoekers. Tony Cragg, die sinds 1977 in Wuppertal woont, is een van de internationaal bekendste beeldhouwers van zijn generatie. (Wordt vervolgd).

Kunstpalast , Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.