Beelden in het oog

24 maart 2024

In het boek “The Image and The Eye” geeft de vooraanstaande wetenschapper en auteur Ernst H. Gombrich zijn visie op de visuele waarneming van beelden en scène’s en het gedrag van en de invloed op de waarnemer. Vanuit meerdere invalshoeken neemt deze beroemde auteur zijn lezers mee in de ontwikkelingen en stromingen in de wereld van de kunst en de relatie tussen de psychologie en de visuele waarneming.

Beelden in het oog

The Image and The Eye

In elf hoofdstukken bespreekt hij onderwerpen en thema’s als “Visuele ontdekking door kunst”, “Moment en beweging in de kunst”, “Het visuele beeld”, “The sky is the limit” en “Experimenten en ervaringen in de kunst”. Aan het te bespreken boek gingen zes andere soortgelijke boeken vooraf. Zijn bekendste publicatie is het boek “Kunst en Illusie”. Een publicatie die reeds in negen verschillende talen is verschenen. Ernst Gombrich werd in 1909 in Wenen geboren en vestige zich in Engeland in 1936.

Als directeur van het Warburg Instituut van de Universiteit van Londen ging hij in 1976 met pensioen. Voor zijn bijzondere verdiensten ontving hij de titel Sir. Zijn boeken geven veelal een brede en uitvoerige kijk op kunst. Het voorliggende boek werd ondermeer samengesteld uit een bundeling van een aantal lezingen gehouden tijdens bijeenkomst op het Warburg Instituut en bij andere gelegenheden. De auteur grijpt bij de behandeling van het onderwerp telkens terug op historische en moderne schilderwerken en andere kunstuitingen. Het kijken naar de koeien van Jean Dubuffet en Paulus Potter en het lezen van de bijbehorende beschrijvingen levert een vermakelijk geheel op.

De suggestie van beweging is besproken aan de hand van de ‘doorlopende lijn’ in de Poggendorf-illusie en de bewegende en fascinerende op-art kunst van Bridget Riley. In het hoofdstuk “Het masker en het gezicht” brengt de auteur de Müller-Lyer illusie en de bekende contrast-illusie in relatie tot het kijken naar de verschillende kenmerken en uitdrukkingen in portretten. Aan elk hoofdstuk is een uitgebreide literatuurlijst toegevoegd. Een trewoordenregister sluit dit rijk geïllustreerde lezenswaardige en informatieve boek af. Sir Ernst Hans Josef Gombrich is op 3 november 2001 in Londen overleden.

ISBN 0-7148-22450, "The Image and The Eye”, Ernst H. Gombrich, Phaidon Press Oxford, UK, 320 pagina’s.


Gerelateerde artikelen