Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (1)

8 maart 2024

De Nobelprijsdrager Friedrich Wilhelm Ostwald (1853-1932) ontving in 1909 de Nobelprijs voor de Chemie en was naast een Duits-Baltische chemicus, filosoof, socioloog en aanhanger van de geesteswetenschappen als theoreticus en historicus. Hij wordt beschouwd als een van de grondleggers van de fysische chemie en gaf les aan onder andere de Universiteit van Leipzig.

Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (1)

Die Farbenfibel

Zijn eigen laboratorium en het in 1898 opgerichte Wilhelm Ostwald Instituut voor Fysische en Theoretische Chemie Universiteit bouwde hij uit tot een centrum voor de nieuwe wetenschap-pelijke discipline. In samenhang met zijn praktische ervaringen als schilder werkte Wilhelm Ostwald ook aan de opzet van een wetenschappelijk onderbouwd kleur-systeem. Hij wilde niet alleen een weten-schappelijk onderbouwd kleurensysteem creëren, maar wilde ook dat de resultaten van zijn onderzoeken ten goede zouden komen aan de industrie en de ambachten.

Als een gepassioneerd amateurschilder is door hem een eigen kleurenleer opgesteld, die is gepubliceerd als “Die Farbenfibel” in 1916, zou meteen in Duitsland invloed hebben gegeven. Zijn basiswerk in de kleurentheorie werd beïnvloed door die van Albert Munsell. Het is bekend dat hij met zijn kleurenleer werken van Paul Klee beïnvloedde en tevens die van leden van De Stijl, waaronder Piet Mondriaan.

Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (1) - 2 Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (1) - 3 Kleurenleer van Wilhelm Ostwald inspireerde kunstenaars (1) - 4

Door een toenemende belangstelling voor kleur en het gebruik en de invloed van kleur in ons dagelijks leven bracht de uitgever op het idee om het basiswerk van Ostwald in compacte vorm opnieuw te publiceren. Uitgever Favoritenpresse vroeg aan expert Eckhard Bendin uit Dresden een bijdrage over kleur aan de publicatie toe te voegen.

ISBN 978-3-96849-095-3,“Die Farbenfibel”, Wilhelm Ostwald, Favoritenpresse, 2023, 72 pagina’s, bewerkte herdruk uitgave 1920.


Gerelateerde artikelen