Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (4)

7 maart 2024

Als zoon van de bekende dichter en staatsman Constantijn Huygens, werd de bekende wetenschapper Christiaan Huygens (1629-1695) in het midden van de zeventiende eeuw in het algemeen beschouwd als Europa’s grootste wiskundige en natuurwetenschapper. Hij was een geniale onderzoeker die zich zowel met de theorie als de praktijk bezighield. Christiaan Huygens bedacht de verklaring voor de ringen van Saturnus en beschreef het golfkarakter van het licht.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (4)

Epsilon-uitgave Christiaan Huygens

Hij was lenzenslijper en vond de slingerklok uit. Doordat hij wiskundig redeneren en natuurkundig inzicht combineerde was hij een van de eerste moderne geleerden. Zijn baanbrekende onderzoeken en verhandelingen hebben drie auteurs geïnspireerd tot het samenstellen van een informatie-, leer- en studieboekje. Aan de Zebra-reeks werd het boekje “Christiaan Huygens” met opgaven en opdrachten toegevoegd. De inhoud sluit aan op de onderwerpen waaraan Huygens heeft gewerkt.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (4) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (4) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (4) - 4

Het boekje is bedoeld voor leerlingen van het VWO en daarnaast voor allen die interesse hebben voor wiskunde en een scala aan wiskundige toepassingen. De opgaven en opdrachten zijn gegroepeerd rondom duidelijke omschrijvingen over het werk en het leven van deze beroemde geleerde en uitvinder. Een bijzonder aantrekkelijk boekje om meer te weten te komen over de veelzijdige bezigheden van Christiaan Huygens. (Wordt vervolgd).

ISBN 90 5041 082 0, “Christiaan Huygens”, Rienk Vermij, Hanne van Dijk en Carolien Reus, Epsilon Uitgaven, Zebra Reeks, nr.17, 2004, 60 pagina’s.


Gerelateerde artikelen