Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (3)

6 maart 2024

Over zijn leven, zijn werk en uitvindingen is al veel gepubliceerd. We hebben het dan over één van de briljantste wetenschappers uit de 17e eeuw, de Nederlandse geleerde Christiaan Huygens (1629-1695). In een aantrekkelijke en compacte vorm geeft de rijk geïllustreerde brochure “Christiaan Huygens - Facetten van een genie” zijn uitvindingen, ontdekkingen, verhandelingen en beschrijvingen weer.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (3)

Brochure "Christiaan Huygens - Facetten van een genie".

De brochure verscheen in het jaar dat hij precies 375 jaar daarvoor op 14 april 1629 ter wereld kwam. De uitgave is een initiatief van de Europese organisatie ESA. De publicatie bevat vier essays die elk aansluiten op de belangrijkste onderwerpen uit zijn leven en werk als wetenschapper. In de inleiding geeft de auteur een compact beeld van de boeiende ontwikkelingen in het jonge leven van Christiaan en de invloed van zijn werk op latere ontwikkelingen.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (3) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (3) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (3) - 4

Daarna volgen artikelen over zijn jeugd, zijn manuscripten, Saturnus en de manen en het moderne onderzoek van de ruimte. Telkens krijgt de lezer een beeld van originele schetsen en teksten. Ook maakt hij kennis met de buitenplaats Hofwijck van de familie Huygens in Voorburg. Een locatie waar nog veel te zien is uit het leven van Christiaan Huygens en de dagelijkse omstandigheden in de 17e eeuw.

Christiaan was de tweede zoon van Constantijn Huygens, secretaris in dienst van de Oranjes en een bekend dichter. Al snel bleek hij buitengewoon begaafd in de wiskunde en toen hij in 1645 rechten en wiskunde ging studeren aan de universiteit van Leiden konden ze hem daar niet veel meer leren. Het geheel is een interessante brochure over een van de grootste geleerden in de periode tussen de wetenschappers Galileo Galilei en Sir Isaac Newton. (Wordt vervolgd).


Gerelateerde artikelen