Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (2)

5 maart 2024

Aan een uitgebreide inleiding gaan vooraf een overzichtskaart met grenzen van de Republiek der Nederlanden en een vereenvoudigde opzet van een stamboom van de familie Huygens. In zijn inleiding schetst de auteur een dagelijks moment dat Huygens tijdens zijn verblijf in Hofwijck, het huis van familie Huygens, beleefd zou kunnen hebben. Maar hij beschrijft ook in grote lijnen de opbouw van zijn kennis en ervaringen in de gebieden van astronomie, optica, mechanica en in de wiskunde.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (2)

Die Wellen des Lichts

Zijn uitvindingen, ontdekkingen en verbeteringen worden alvast aangehaald en grof behandeld. Zijn avontuurlijke belangstelling voor natuurwetenschappen, kunst en cultuur hebben zeker geleid tot ontwikkeling en interesses in het verkennen van toepassingen van wiskunde in muzikale innovaties en vooral de beroemde bijdragen aan het begrijpen en vertalen van het toen nog voor velen fascinerend en magisch fenomeen van het licht.

Christiaan Huygens heeft als persoon en zeker als wetenschapper een voorname positie weten te bereiken in de groep wetenschappers Blaise Pascal, Pierre de Fermat, Robert Hooke, Jacob Bernouilli, Robert Boyle, Thomas Hobbes, John Wallis, Giovanni Cassini, Gottfried Leibniz en Isaac Newton. Aandacht is er tevens voor ontwikkelingen in kunstuitingen in relatie tot het gebruik van licht in de schilderkunst. Al aan het begin van de 17e eeuw profiteerden Nederlandse schilders van opgedane kennis over het perspectief en resultaten van het beeldperspectief door het gebruik van de camera obscura.

Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (2) - 2 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (2) - 3 Filatelistische aandacht voor: Christiaan Huygens (2) - 4

Huygens voelde zich ook aangetrokken tot het spel met beeldprojecties en visuele observatie. Christiaan Huygens heeft zoveel te bieden door zijn intense algemene interesse voor verschijnselen in de wetenschappen. De veelheid aan interesse- en vakgebieden waarin Huygens actief was is beschreven in vijftien hoofdstukken, die elk een titel heeft die samenhangt met herkenbare feiten en gebeurtenissen in het actieve leven van Huygens.

Enkele titels: “Zand, licht, glas”, “De Parijse jaren”, “De wetenschap tijdens een oorlog” en “Licht en gravitatie”. Een schat aan kleurenillustraties is aanwezig en diverse schetsen geven een interessante meerwaarde aan de grondbeginselen van geometrische optica. Het geheel is een mooie wetenschappelijke uitgave geworden voor universitaire studie, zelfstudie en kennisverrijking over de invloed van Huygens. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-446-26770-1, “Die Wellen des Lichts”, Hugh Aldersey-Williams, Carl Hansen Verlag, 2021, 496 pagina’s.