Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Johannes Kepler (1571-1630)

6 maart 2024

Johannes Kepler was een baanbrekende Duitse astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige, geboren op 27 december 1571 in Weil der Stadt en overleden op 15 november 1630 in Regensburg. Zijn werk vormde een uitermate belangrijke bijdrage aan de wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw. Johannes Kepler is vooral bekend om zijn drie wetten van de hemelmechanica, die bewegingen van de planeten rond de zon beschrijven.

Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Johannes Kepler (1571-1630)

Johannes Kepler is bekend om zijn wetten van de hemelmechanica.

Deze wetten vormden de basis voor Isaac Newton's theorie van universele zwaartekracht. Kepler's eerste wet, de wet van de elliptische banen, stelde dat planeten in elliptische banen rond de zon bewegen met de zon in één van de twee brandpunten. Zijn tweede wet, de wet van gelijke oppervlaktesnelheden, beschrijft hoe de snelheid van een planeet varieert op verschillende punten in zijn baan.

Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Johannes Kepler (1571-1630) - 2 Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Johannes Kepler (1571-1630) - 3 Samenvatting over het leven en werk van wetenschapper: Johannes Kepler (1571-1630) - 4

Deze wetten waren een radicale afwijking van de tot dan toe geaccepteerde cirkelvormige banen en uniforme bewegingen die al eerder door Aristoteles en Ptolemaeus waren voorgesteld. Naast zijn astronomische prestaties was Kepler een vooraanstaand wiskundige en astroloog. Zijn basiswerk “Harmonices Mundi” (De Harmonie van de Wereld) uit 1619 illustreert zijn blijvende interesse en fascinatie voor de harmonische relaties in de natuur, een thema dat hij beschouwde als een goddelijke blauwdruk. In dit werk formuleerde hij zijn derde wet, de harmonische wet, die de relatie tussen omlooptijden van planeten en hun afstand tot de zon beschrijft.

Kepler was ook betrokken bij de ontwikkeling van de eerste versies van de telescoop en leverde belangrijke bijdragen aan de optica en de kristallografie. Zijn wetenschappelijke methodes, die observatie en wiskundige analyse combineerden, markeerden een belangrijke verschuiving in de wetenschappelijke methode en legden de basis voor een moderne astronomie. Kepler's nalatenschap blijft tot op de dag van vandaag van onschatbare waarde in de wereld van techniek en de wetenschap. In Weil der Stadt bevindt zich het museum over Johannes Kepler.


Gerelateerde artikelen