Een heldere raadgever over oogziekten en behandelingen

7 maart 2024

Onze ogen zijn ons belangrijkste zintuig en oogziekten (of de vermindering van het gezichtsvermogen als we ouder worden) spelen op een gegeven moment voor bijna iedereen een veelal ongewenste rol. Toch ontbreekt het de meeste mensen aan basiskennis om efficiënt en doelgericht om te gaan met vragen als “Wanneer moet je een staaroperatie ondergaan?”, “Welk nut hebben dure “premiumlenzen?”, “Welke diensten zijn zinvol?” en “Veroorzaakt maculadegeneratie blindheid?”

Een heldere raadgever over oogziekten en behandelingen

Das grosse Buch vom Auge

Auteur en medicus Helmut Wilhelm verklaart aan de hand van veel foto's, voorbeelden en experimenten uit de dagelijkse praktijk van de oogarts, de oogkliniek en het oogziekenhuis. Auteur Helmut Wilhelm legt op heldere en duidelijke wijze uit hoe het menselijk oog werkt, hoe beelden in onze hersenen worden verwerkt en welke gevaren er zijn voor ons visuele orgaan. Hierdoor wordt de lezer op de hoogte gebracht van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen.

Tegelijkertijd is het boek gewijd aan vrijwel alle oogziekten, geeft het de lezer advies en moed bij slechtziendheid en dreigende blindheid, en maakt het van de lezer een verantwoordelijke patiënt die daarmee een competente en zelfbepaalde stem kan hebben na het volledig lezen en begrijpen van de inhoud van dit leerboek en raadpleegbron, zonder de kennis en ervaring van de oogheelkundige te ‘verstoren’. De opgebouwde informatieve kennis van de patiënt kan helpen bij therapiebeslissingen en mogelijke operaties.

Voordat de lezer toe komt aan het lezen van de interessante en waardevolle inhoud van het boek worden eerst twee informatieve pagina’s van de omslag bestudeerd. Op de eerste pagina van de kaft treft de lezer een belangrijk verzoek van de auteur aan om zijn antwoorden op zijn vragen tot zich te nemen. Hij geeft de antwoorden op ‘fabel’ beweringen en laat de lezer kennismaken met een kijktest met de bekende Landoltringen. In het voorwoord geeft de auteur aan te streven naar mondige patiënten, maar waarschuwt tussen de regels door om geen betweterig persoon te willen zijn.

De extreme gecompliceerdheid van het oog en het waarnemingssysteem is stap-voor-stap helder verklaard in teksten en met illustraties. Het boek heeft acht hoofdstukken waarin alle specifieke begrippen, onderwerpen en praktische behandelingen aan de orde komen. De voorkomende oogaandoeningen zijn zelfs over drie hoofdstukken verdeeld. Binnen extra kaders geeft de auteur nog aanvullende praktische informatie over specifieke gevallen binnen een onderwerp of begrip. Dit geweldig waardevolle vakboek sluit af met een uitgebreid trefwoordenregister.

ISBN 978-3-517-10181-1, “Das grosse Buch vom Auge”, Helmut Wilhelm, Südwest Verlag, 2023, 272 pagina’s, € 24.