Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61c)

16 maart 2024

Vooral jonge kunstenaars uit Japan en uit de VS, maar ook Duitse kunstenaars, maakten er gebruik van om de nieuwe expressiemogelijkheden te tonen en om het begrip van beeldende kunst aan te zetten. Zij gingen de uitdaging van die tijdsperiode aan om technologie in te zetten ten behoeve van de mens en leverden daarmee een belangrijke bijdrage aan de relatie tussen wetenschap, kunst en technologie.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61c)

Fascinatie voor exposities holografie

Holomedia '86 was een poging om aspecten van onze toekomst te laten zien en informatie te geven over de mogelijkheden van holografie voor het realiseren van kunstuitingen. De bijbehorende catalogus bevat waardevolle essays over de geschiedenis van mediumkunst, het ontdekken van de mogelijkheden van video, de computer, de laser, het licht en de theoretische achtergronden.

Mehr Licht - More Light ‘85
Als pionier en inspirator voor grensverleggende beeld- en weergavetechnieken in de vorm van laserlicht, laserholografie en lichtobjecten Günther Fielmann (onlangs overleden oprichter van firma Fielmann Brillen) was mede initiatiefnemer van de expositie “Mehr Licht” in de Hamburger Kunsthalle. Een waardevolle publicatie.

Licht / Spiele ‘86
In 1986 organiseerde Matthias Lauk voor de tweede keer een holografie expositie in het Deutsches Museum in München en voegde aan de grote hoeveelheid holografische kunstwerken het visuele spel met kinetische lichtobjecten toe. In die tijd is het gebruik van de computer en software al het ‘gereedschap’ om vooraf digitaal te ontwerpen en het eindresultaat dan in een analoge vorm visueel te presenteren.

Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61c) - 2 Van een onschatbare waarde voor liefhebbers van illusies (61c) - 3

ISBN 3-923344-08-2, “Holomedia ’86 - Faszination in Licht und Ton”, Matthias Lauk, Peter Zec, e.a., Stadt Karlsruhe - Städtische Galerie, 1986, catalogus, 114 pagina’s.

ISBN 3-8225-0015-1, “Mehr Licht - More Light. Kunsthologrammen en lichtobjecten”, Achim Lipp en Peter Zec, Ernst Kabel Verlag, 1985, catalogus, 252 pagina’s.

ISBN 3-7927-0924-4, “Licht / Spiele. Holografie en kinetische objecten”, Gabriele Juschka-Kaiser en Peter Zec, Rheinland-Verlag, 1986, catalogus, 110 pagina’s.


Gerelateerde artikelen