Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken (2)

29 maart 2024

Zijn uitgestrekte sculpturen in hoogte en breedte zijn zeer herkenbaar in de museale omgevingen, maar zeker ook in vele openbare ruimten over de gehele wereld. De sensueel gevormde sculpturen nodigen de kijker uit om te variëren van positie en perspectief. Tony Cragg kent ook heel goed het verlangen en de impuls van de ontvangers van zijn kunst om die aan te raken.

Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken (2)

Kunstpalast Düsseldorf

Beeldhouwer Cragg heeft al lang de wens om te weten welke gevoelens, verlangens en betekenissen bij de bezoekers worden gecreëerd tijdens en na het aanraken of betasten van de werken in combinatie met het gebruik van verschillende materialen. Zijn sculpturen kenmerken zich door de enorme verscheidenheid aan vormen en materialen, wat zichtbaar en uitzonderlijk merkbaar is in de tentoonstelling in het Kunstpalast in Düsseldorf, waar zo'n dertig werken te zien zijn in de diverse tentoonstellingsruimten.

Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken (2) - 2 Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken (2) - 3 Tony Cragg laat bezoekers zijn kunstwerken aanraken (2) - 4
Het tijdelijke museumatelier van Tony Cragg in het museum Kunstpalast in Düsseldorf en een kijkje in de expositie Tony Cragg. Please Touch!

Ook zijn er 30 kleine en grote kunstwerken te zien in het nagebouwde atelier, dat zich in het sculpturenpark van Wuppertal bevindt. Alle toegepaste materialen hebben een bepaalde invloed op onze zintuigen. Het thema optische en visuele illusies is in ruime mate zichtbaar en valt ook te beleven. In de museumwinkel is een speciaal gemaakt kartonnen Tony Cragg-masker te koop. Er is tevens een programma gemaakt voor het een bezoek van blinden en slechtzienden.

Kunstpalast, Ehrenhof 4-5, D-40479 Düsseldorf, www.kunstpalast.de.