Jeroen Henneman ontwerpt vlak met een 3D uitstraling

18 maart 2018

Beeldende kunstenaar Jeroen Henneman noemt zijn sculpturen staande tekeningen, omdat lucht en niet papier als drager van de lijnen fungeert. Of de kunstwerken nu voor binnen dan wel buiten zijn bedoeld, Henneman probeert in zijn staande tekeningen met zo min mogelijk lijnen een zo groot mogelijk volume te creëren. Naast omvang wekken zowel de strakke alsook de soepele en gebogen lijnen van de werken suggesties van diepte en gelaagdheid.

Jeroen Henneman ontwerpt vlak met een 3D uitstraling

Stedelijk Museum Kampen

Het zijn vooral zijn schijnbaar eenvoudig ogende kunstwerken op daken van grote gebouwen, die zorgen voor spectaculaire driedimensionale beelden, die vanuit elke nieuwe kijkhoek een nieuw beeld creëren. Jeroen Henneman is naast een internationaal bekend beeldhouwer ook illustrator, tekenaar, graficus, schilder en theater- en televisiemaker. De twee grote herkenbare thema's in het werk van Henneman zijn de dagelijkse voorwerpen en de stad, of meer in het algemeen, de architectuur.

Het werk dat buiten staat opgesteld is veelal fors in afmetingen, maar Henneman realiseerde al honderden sculpturen, beelden, figuren en voorwerpen met geringe afmetingen voor kleinere ruimten en op tafels en kasten. In het Stedelijk Museum Kampen vindt in de periode 22 april tot en met 1 juli 2018 een expositie plaats met het werk van de Nederlandse kunstenaar Jeroen Henneman en krijgen bezoekers een uitgebreide kijk op zijn sprekend en spraakmakend werk.

Jeroen Henneman ontwerpt vlak met een 3D uitstraling - 2
Doos 3, 1998 (afb.1). Het Wiel (model), 1995 (Afb. 2).

Het museum toont in samenspraak met de kunstenaar een combinatie van oudere en nieuwe werken in allerlei uitvoeringen. Door omzetting van zijn geschetste lijntekeningen in objecten van staal, brons, hout of andere materialen, veranderen zijn tekeningen in sculturen, waarmee hij illusies van ruimte en vorm creëert. Zij stralen als een poëtische symbiose tussen tekening en object. Al meer dan 50 jaar werkt Jeroen Henneman dagelijks aan exclusief werk en werken waarvan er meerdere beschikbaar zijn voor liefhebbers. Hoewel hij telkens blijft verrassen, herken je het werk van de hand van Jeroen Henneman vrijwel direct.

Stedelijk Museum Kampen, Oudestraat 133, NL 8261 CK Kampen, www.stedelijkmuseumkampen.nl, www.jeroenhenneman.nl.


Gerelateerde artikelen