Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (1)

7 september 2019

De wereldberoemde Duitse dichter en wetenschapper Johann Wolfgang von Goethe heeft met zijn geweldig wetenschappelijk oeuvre en zijn zeer beroemde gedichten, toneelstukken, romans, filosofische aanzetten, tekeningen en schilderijen en zijn grote liefde voor de natuur, gezorgd voor veranderingen in onze wereld. De expositie “Goethe. Transformatie van de wereld” in de Bundeskunsthalle in Bonn (D), tot en met15 september 2019, laat bezoekers in deze grote expositie op aanschouwelijke, indringende en actieve wijze kennis maken met Goethe en zijn bijzondere bijdragen aan de ontwikkelingen in kunst, cultuur en wetenschap in een museale omgeving in een perspectief van vroege moderne kunst.

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (1)

Goethe. Verwandlung der Welt

Goethe (1749-1832) registreerde veranderingen in de maatschappij als een seismograaf. Zijn geweldige nalatenschap is namelijk ontstaan in een periode van grote revoluties, zoals de Franse revolutie en de industriële revolutie. In de expositie tonen de bedenkers en samenstellers hoe Goethe als kritische observator deze transformatie in Duitsland en de omringende landen verwerkte in zijn creatieve uitingen. Zij konden voor het inrichten beschikken over de stukken in de vier grootste Duitse Goethe-verzamelingen.

Reeds tijdens zijn actieve leven strekte zijn bekendheid en roem uit over geheel Europa. Goethes literaire werken zijn in ontelbare talen verschenen. Figuren als Werther of Faust veroverden nagenoeg alle stromingen in de kunst en in meerdere culturele uitingen.

Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (1) - 2 Johann Wolfgang Goethes transformatie van de wereld (1) - 3
Meerdere folders geven aanvullende informaties over de expositie en nodigen bezoekers uit voor het deelnemen aan de vele extra activiteiten.

Goethe was ook een leergierige artiest en kunstenaar, die in onze moderne maatschappij menig componist, auteur, schilder en beeldhouwer, fotograaf en regisseur als voorbeeld dient. In de expositie is er aandacht voor schilderkunst, beeldhouwkunst, grafische kunst en fotografie, maar ook theater, film en muziek in relatie tot het werk en leven van Goethe leveren aansprekende beelden. (Wordt vervolgd).

ISBN 978-3-7913-5892-5, “Goethe. Verwandlung der Welt”, Thorsten Valk, Prestel Verlag, 2019, 303 pagina’s.

Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Helmut-Kohl-Allee 4, D-53113 Bonn, www.bundeskunsthalle.de.