Kijk op perspectief

19 september 2017

De kunst om voorwerpen zó op een plat vlak af te beelden, dat zij op het oog dezelfde indruk maken als de voorwerpen zelf, uit een gegeven standpunt gezien, heet perspectief. Het studieboekje “Perspectief, hoe moet je dat zien?” geeft op een begrijpelijke wijze met behulp van meetkunde een analyse van perspectiefafbeeldingen. Dit handige studiemiddel voor onderwijsdoeleinden verscheen in de zogenoemde Zebra-reeks. Een reeks die bedoeld is voor leerlingen van het VWO en vanzelfsprekend ook voor alle anderen die belangstelling hebben voor wiskunde en haar toepassingen.

Kijk op perspectief

Perspectief, hoe moet je dat zien?

Al vroeg in de geschiedenis van de kunst maakten schilders en tekenaars gebruik van dit bijzondere verschijnsel op basis van intuïtie en waarneming. In de vijftiende eeuw zagen Italiaanse kunstenaars als Leone Battista Alberti en Piero della Francisca in dat het gebruik van meetkundige constructies een effectief hulpmiddel kan zijn om perspectief te begrijpen. Vanaf die tijd maakten steeds meer ontwerpers en kunstenaars gebruik van perspectief om hun constructies en kunstwerken het ruimte-effect te geven.

Aan de hand van de uitleg van de beginselen van perspectief en de beroemde tekening “Underweysung der Messung” (1525) van Albrecht Dürer bespreken de auteurs het construeren en de eigenschappen van perspectief. Andere onderwerpen in dit handige studieboek zijn de “Perspectivische vertekening”, het “Perspectiefdrieluik” en de meest voorkomende vormen van perspectief. Elk gedeelte sluit af met een aantal opdrachten en het boekje is voorzien van illustraties van onder andere Hans Vredeman de Vries, Pieter Saenredam en M.C. Escher. Een interessant en leerzaam boekje voor iedereen met interesse in kunst en meetkunde.

ISBN 90 5041 052 9, “Perspectief, hoe moet je dat zien?”, Agnes Verweij en Martin Kindt, Epsilon Uitgaven, 2001, 52 pagina’s.


Gerelateerde artikelen