Kijken naar kunst is een kunst

4 september 2014

Kijken naar kunst kan je leren, volgens de auteurs van het speelse en leerzame boek “Filosofie van het kijken”. Een filosoof en journalist gaan op een andere wijze om met kunst. Zij laten de lezers kennismaken met een ander perspectief van kunstkijken. Zo blijven museumbezoekers gemiddeld maar negen seconden voor een kunstwerk staan. In het algemeen komen ze aanlopen en werpen een blik op het schilderij. Soms kijken ze nog naar verklarende bordjes bij de schilderijen en lopen daarna weer door.

Kijken naar kunst is een kunst

Filosofie van het kijken

Af en toe zie je mensen voor een schilderij stilstaan en vaak met z’n tweeën. De één vraagt over de kunst, de ander antwoordt. Voorbijgangers luisteren soms naar deze vragen en antwoorden en vormen ook hun mening. Onderzoekers, kunstliefhebbers, museumdirecteuren en galeriehouders beseffen dat negen seconden te kort is om recht te doen aan een kunstwerk of andere kunstuiting. De auteurs van het boek zijn ervan overtuigd dat je kan leren kijken en daardoor meer kan genieten van kunst en er opgewonden van kan raken. Leren kijken vanuit de grondslagen van de filosofie en met de schilderstukken van bekende en minder bekende meesters vormen de grondslagen voor de inhoud van dit boek. De keuze voor de schilderijen staat borg voor een geweldig inspirerend leesboek en een schat aan wetenswaardigheden. In het rijk geïllustreerde boek bespreken de auteurs aan de hand van vraag en antwoord telkens een kunstwerk. Eerst de inleiding en dan de korte interessante vragen en de uitgebreide antwoorden. De reeks werken is verdeeld in thema’s als religie, ethiek, metafysica, waarnemen, het goede leven, verlichting en romantiek, het vrouwelijke perspectief, lichaam en geest, leren kijken en anders kijken. De geschiedenis van de kunst loopt door het voortreffelijke boek en zorgt telkens weer voor een verrassing bij de lezers. Voor iedere student, docent of kunstliefhebber een grandioze uitgave voor verrijking van kennis en ervaring. Elk thematisch hoofdstuk vangt aan met een afbeelding van een bekende filosoof.

ISBN 978-90-477-0028-9, “Filosofie van het kijken”, Mieke Boon en Peter Henk Steenhuis, Uitgeverij Lemniscaat, 2009, 256 pagina’s.


Gerelateerde artikelen